Лале: Жртвама које сведоче неопходна помоћ

Агенције
Лале: Жртвама које сведоче неопходна помоћ

БЕОГРАД - Предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале изјавио је данас да је жртвама које свједоче на суђењима за ратне злочине у БиХ неопходна психолошка и свака друга подршка, што би им требао обезбиједити пројекат Међународне мреже помоћи (ИАН), који је данас промовисан у Београду.

На представљању пројекта "Подршка жртвама у процесима суђења за ратне злочине", који се спроводи у сарадњи са Међународном мрежом помоћи (ИАН) и уз подршку УНДП-а, Лале је рекао да је овај пројекат стигао у право вријеме, да је добро осмишљен, те да ће олакшати свједочења жртава. 

Он је на конференцији за новинаре рекао да пројекат треба да пружи подршку жртвама и Удружењу, да им олакша свједочења како би дошло до праведног суђења, пресуде и остварења моралне сатисфакције 

Лале је указао на бројне проблеме с којима се чланови Удружења које предводи сусрећу на суђењима за ратне злочине у БиХ. 

Он је подсјетио да су Суд и Тужилаштво БиХ смјештени у бившој сарајевској касарни "Виктор Бубањ" која је за време рата била један од највећих логора за Србе, због чега свједоци Срби имају страшан психолошки притисак одласка у Сарајево, јер су у том објекту претрпјели тортуру. 

Лале је указао да и огроман број бошњачких удружења проистеклих из рата долази у судници као "подршка" окривљенима, а долазак у Сарајево је за свједоке и финансијски проблем јер им суд признаје само трошкове аутобуске линије. 

"Основне проблеме смо препознали и покушали наћи рјешење, а онда се десио пројекат ИАН који нам је заиста добро дошао да наредни свједоци не пролазе оно кроз шта сам прошао ја као један од првих свједока и у предмету жСилосж", рекао је Лале. 

Он је напоменуо да Удружење које предводи окупља око 600 чланова, међу којима су и чланови породица жртава које су преминуле. 

Пројект менаџер ИАН Тијана Јовановић Дачић рекла је да је планирана подршка за око 60 жртава, међу којима и 12 жена, а неки од њих живе у Србији. 

"За исход суђења од кључног значаја јесу свједочења жртава зато што други докази најчешће више нису доступни", рекла је она. 

Дачићева каже да је жртве понекад тешко мотивисати да иступе пред судом, како због личне трауме и стигме, тако и због неповјерења у институције правосуђа. 

"ИАН је зато опредељен да специфични циљеви у пројекту буду ублажавање ефеката и ниво трауматизације код жртава сведока током учешћа у процесима суђења за ратне злочине кроз пружање психијатријске, психолошке и медицинске помоћи", рекла је Дачићева.  

Пројекат је подржала Влада Велике Британије, имплементира га УНДП кроз Регионални пројекат о ратним злочинима. 

Циљна група су жртве ратних злочина почињених у логорима у БиХ за вријеме ратове у бившој Југославији, као и чланови њихових породица, а то су већински чланови и чланице Удружења логораша регије Бирач, жртве и чланови њихових породица које живе у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана