Lale: Žrtvama koje svedoče neophodna pomoć

Agencije
Lale: Žrtvama koje svedoče neophodna pomoć

BEOGRAD - Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je danas da je žrtvama koje svjedoče na suđenjima za ratne zločine u BiH neophodna psihološka i svaka druga podrška, što bi im trebao obezbijediti projekat Međunarodne mreže pomoći (IAN), koji je danas promovisan u Beogradu.

Na predstavljanju projekta "Podrška žrtvama u procesima suđenja za ratne zločine", koji se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom mrežom pomoći (IAN) i uz podršku UNDP-a, Lale je rekao da je ovaj projekat stigao u pravo vrijeme, da je dobro osmišljen, te da će olakšati svjedočenja žrtava. 

On je na konferenciji za novinare rekao da projekat treba da pruži podršku žrtvama i Udruženju, da im olakša svjedočenja kako bi došlo do pravednog suđenja, presude i ostvarenja moralne satisfakcije 

Lale je ukazao na brojne probleme s kojima se članovi Udruženja koje predvodi susreću na suđenjima za ratne zločine u BiH. 

On je podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH smješteni u bivšoj sarajevskoj kasarni "Viktor Bubanj" koja je za vreme rata bila jedan od najvećih logora za Srbe, zbog čega svjedoci Srbi imaju strašan psihološki pritisak odlaska u Sarajevo, jer su u tom objektu pretrpjeli torturu. 

Lale je ukazao da i ogroman broj bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata dolazi u sudnici kao "podrška" okrivljenima, a dolazak u Sarajevo je za svjedoke i finansijski problem jer im sud priznaje samo troškove autobuske linije. 

"Osnovne probleme smo prepoznali i pokušali naći rješenje, a onda se desio projekat IAN koji nam je zaista dobro došao da naredni svjedoci ne prolaze ono kroz šta sam prošao ja kao jedan od prvih svjedoka i u predmetu žSilosž", rekao je Lale. 

On je napomenuo da Udruženje koje predvodi okuplja oko 600 članova, među kojima su i članovi porodica žrtava koje su preminule. 

Projekt menadžer IAN Tijana Jovanović Dačić rekla je da je planirana podrška za oko 60 žrtava, među kojima i 12 žena, a neki od njih žive u Srbiji. 

"Za ishod suđenja od ključnog značaja jesu svjedočenja žrtava zato što drugi dokazi najčešće više nisu dostupni", rekla je ona. 

Dačićeva kaže da je žrtve ponekad teško motivisati da istupe pred sudom, kako zbog lične traume i stigme, tako i zbog nepovjerenja u institucije pravosuđa. 

"IAN je zato opredeljen da specifični ciljevi u projektu budu ublažavanje efekata i nivo traumatizacije kod žrtava svedoka tokom učešća u procesima suđenja za ratne zločine kroz pružanje psihijatrijske, psihološke i medicinske pomoći", rekla je Dačićeva.  

Projekat je podržala Vlada Velike Britanije, implementira ga UNDP kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima. 

Ciljna grupa su žrtve ratnih zločina počinjenih u logorima u BiH za vrijeme ratove u bivšoj Jugoslaviji, kao i članovi njihovih porodica, a to su većinski članovi i članice Udruženja logoraša regije Birač, žrtve i članovi njihovih porodica koje žive u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana