Лајчак: Три захтјева за Куртија, без договора око избора на сјеверу КиМ

Танјуг
Лајчак: Три захтјева за Куртија, без договора око избора на сјеверу КиМ

ПРИШТИНА - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су он и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар затражили од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да дође до смиривања ситуације на сјеверу КиМ, одржавања нових избора и повратка дијалогу.

Лајчак је, након састанка који је трајао око два сата, рекао да није постигнут договор са Куртијем о одржавању избора на сјеверу КиМ.

Он је прецизирао да је, заједно са Ескобаром, представио  Куртију приједлог међународне заједнице од три главне тачке - деескалација ситуације на сјеверу КиМ, брзо одржавање нових избора и повратак дијалогу.

-Да смо постигли договор (о изборима), рекао бих то - навео је Лајчак,  преноси Репортери.

Он је оцијенио да је састанак са Куртијем био "дуг, искрен и тежак".

Лајчак је рекао да су нови албански градоначелници у општинама на сјеверу КиМ изабрани легално, али да немају легитимитет.

-Легалност не значи представљање и легитимитет и то је проблем који имамо на сjеверу. Стога је у интересу Косова, у интересу свих, да имамо градоначелнике који имају легалитет, али и легитимитет -навео је Лајчак.

Ескобар је рекао да се нада да ће њихови захтјеви бити саслушани, а на питање да ли је Курти прихватио приједлоге које су изнијели одговорио је да су "на почетку мисије". 

Он је додао да САД поштују ауторитет приштинске владе и њен устав, али је истакао да је поштовање закона "нешто друго" и да покушава да пронађе "формулу за хармонију међу етничким групама".

-Никада нисам видио оволико јединства у трансатлантској заједници. САД, ЕУ, НАТО и скоро сви пријатељи Косова имали су исте захтјеве. Надамо се да ћемо бити саслушани - поручио је Ескобар.

Он је осудио напад на припаднике Кфора и поручио да починиоци треба да сносе одговорност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана