Куртијева супруга Норвежанка проучава тероризам

Танјуг
Куртијева супруга Норвежанка проучава тероризам

Београд - О биографији Аљбина Куртија, чија је странка “Самоопредељење” освојила највише гласова на недељним изборима одржаним на Косову, доста се зна, а у српској јавности је остао упамћен као осуђени за рушење територијалног интегритета СРЈ.

Ипак, о породици није много говорио у јавности, а познато је да је његова супруга Норвежанка, Рита Аугестад Кнудсен, која се тренутно бави истраживањима у области тероризма и екстремизма.

Раније ове године, Курти и његова супруга доспјели су у жижу јавности због њихових примања, гдје су косовски медији преносили да је Ритина зарада изнад свих стандарда јужне српске покрајине, пренио је “Блиц”.

Курти је пријавио у прошлогодишњем извјештају да у банци НДП има 85.000 евра, док је његова супруга пријавила у истој банци 10.000 евра за ову годину.

Гдје је нестало мистериозних 75.000 евра није и даље познато јавности, али оно што се претпоставља јесте да су га искористили за куповину стана у Норвешкој.

Управо тај стан од 400.000 евра је пријављен у њихову имовину у овогодишњем извјештају док га у претходним није било.

Оно што је заправо најзанимљивије из поменутог извјештаја је да је Курти пријавио да годишње зарађује 19.000 евра, док је зарада његове супруге значајно већа - 42.000 евра.

Говорећи о својојој супрузи Рити која је поријеклом Норвежанка, Курти се први пут у јавности осврнуо на тренутак када су се упознали.

“Мислим да је живот помало тајанствен и не знамо куда ће нас таласи одвести. Тако сам у Приштини срео своју жену, и испало је да сам задовољан куда су ме таласи одвели. У породици немамо 'шефа', али имамо неку врсту самоуправе”, рекао је Курти у једном интервјуу косовским медијима.

У Ритиној званичној биографији може се наћи да се уско бави процјеном ризика везаним за тероризам, естремизам, радикализацију, али и међународним правом на Косову.

То је нарочито занимљиво ако се има у виду да је 2000. године био осуђен за тероризам и рушење територијалног интегритета СРЈ.

Рита и Аљбин имају кћерку која живи са мајком у Норвешкој.

“Моја кћерка прича и албански и норвешки. На почетку сам са Ритом говорио на енглеском, што је њој било чудно, али данас говори оба језика. Боље говори она албански, него ја норвешки” објаснио је Курти у интервјуу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана