Kurtijeva supruga Norvežanka proučava terorizam

Tanjug
Kurtijeva supruga Norvežanka proučava terorizam

Beograd - O biografiji Aljbina Kurtija, čija je stranka “Samoopredeljenje” osvojila najviše glasova na nedeljnim izborima održanim na Kosovu, dosta se zna, a u srpskoj javnosti je ostao upamćen kao osuđeni za rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

Ipak, o porodici nije mnogo govorio u javnosti, a poznato je da je njegova supruga Norvežanka, Rita Augestad Knudsen, koja se trenutno bavi istraživanjima u oblasti terorizma i ekstremizma.

Ranije ove godine, Kurti i njegova supruga dospjeli su u žižu javnosti zbog njihovih primanja, gdje su kosovski mediji prenosili da je Ritina zarada iznad svih standarda južne srpske pokrajine, prenio je “Blic”.

Kurti je prijavio u prošlogodišnjem izvještaju da u banci NDP ima 85.000 evra, dok je njegova supruga prijavila u istoj banci 10.000 evra za ovu godinu.

Gdje je nestalo misterioznih 75.000 evra nije i dalje poznato javnosti, ali ono što se pretpostavlja jeste da su ga iskoristili za kupovinu stana u Norveškoj.

Upravo taj stan od 400.000 evra je prijavljen u njihovu imovinu u ovogodišnjem izvještaju dok ga u prethodnim nije bilo.

Ono što je zapravo najzanimljivije iz pomenutog izvještaja je da je Kurti prijavio da godišnje zarađuje 19.000 evra, dok je zarada njegove supruge značajno veća - 42.000 evra.

Govoreći o svojojoj supruzi Riti koja je porijeklom Norvežanka, Kurti se prvi put u javnosti osvrnuo na trenutak kada su se upoznali.

“Mislim da je život pomalo tajanstven i ne znamo kuda će nas talasi odvesti. Tako sam u Prištini sreo svoju ženu, i ispalo je da sam zadovoljan kuda su me talasi odveli. U porodici nemamo 'šefa', ali imamo neku vrstu samouprave”, rekao je Kurti u jednom intervjuu kosovskim medijima.

U Ritinoj zvaničnoj biografiji može se naći da se usko bavi procjenom rizika vezanim za terorizam, estremizam, radikalizaciju, ali i međunarodnim pravom na Kosovu.

To je naročito zanimljivo ako se ima u vidu da je 2000. godine bio osuđen za terorizam i rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

Rita i Aljbin imaju kćerku koja živi sa majkom u Norveškoj.

“Moja kćerka priča i albanski i norveški. Na početku sam sa Ritom govorio na engleskom, što je njoj bilo čudno, ali danas govori oba jezika. Bolje govori ona albanski, nego ja norveški” objasnio je Kurti u intervjuu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana