Ксенија Миленковић за Глас Српске: Европски пројекат није комплетан без Балкана

Ведрана Кулага
Ксенија Миленковић за Глас Српске: Европски пројекат није комплетан без Балкана

Србија је отворена за сарадњу са свим земљама региона у погледу преноса искустава у досадашњем току процеса европске интеграције. Ми смо отворили преговоре о приступању и уверена сам да можемо да помогнемо БиХ у корацима као што су примена Споразума о стабилизацији и придруживању и касније стицању статуса кандидата за чланство.

Рекла је то у интервјуу “Гласу Српске” директор Канцеларије за европске интеграције Србије Ксенија Миленковић.

* ГЛАС: Вјерујете ли да је будућност цијелог западног Балкана у ЕУ?

МИЛЕНКОВИЋ: Уверена сам да европски пројекат оличен у настанку и развоју ЕУ не може бити комплетиран без региона западног Балкана.

* ГЛАС: Србија напредује на путу ка ЕУ, а поједини европски званичници истичу да су спремни да ове године буду отворена прва преговарачка поглавља. Каква су Ваша очекивања?

МИЛЕНКОВИЋ: Први европски кораци начињени су одавно, а од када су отворени преговори у јануару 2014. године урадили смо велики посао окончавши скрининг, који је прва фаза процеса. Извештаји о скринингу за сва поглавља које ће сачинити Европска комисија даће нам одговоре о евентуалним мерилима за отварање поглавља. У случају поглавља 32 који се тиче финансијске контроле потпуно смо спремни за отварање преговора, а још прошле године је усвојена наша преговарачка позиција. Међу првим поглављима која ће бити отворена су поглавље 23 које се односи на правосуђе и основна права, 24 које се тиче правде, слобода и безбедности и 35 у оквиру којег су остала питања. У првој групи ће се наћи и поглавље 32 посвећено финансијском надзору будући да је за то поглавље процедура унутар ЕУ успешно завршена.

* ГЛАС: Колико искуства Србије на досадашњем путу ка ЕУ могу помоћи БиХ која заостаје за свим земљама региона?

МИЛЕНКОВИЋ: Србија је отворена за сарадњу са свим земљама региона у погледу преноса искустава у досадашњем току процеса европских интеграција. Са БиХ постоји добра билатерална сарадња у области европских интеграција и наш је заједнички интерес да је у будућности продубљујемо и да се она одвија на регионалном нивоу. Ми смо отворили преговоре о приступању и уверена сам да можемо да помогнемо БиХ у корацима као што су примена Споразума о стабилизацији и придруживању и касније стицању статуса кандидата за чланство.

* ГЛАС: Какву сарадњу имате са Дирекцијом за европске интеграције БиХ?

МИЛЕНКОВИЋ: Заједнички успешно спроводимо прекогранични програм Србија - БиХ. Без сарадње надлежних институција која је пресудан фактор за добро функционисање то не би било могуће. Те двије институције су успешно завршиле програмирање за период 2014-2020. године. У идућем периоду програм ће се спроводити по новим правилима која ће донети нове изазове за обје стране, али смо уверени да ће досадашња успешна сарадња бити настављена.

* ГЛАС: Како тече спровођење прекограничних пројеката који се финансирају из европских фондова?

МИЛЕНКОВИЋ: Пројекти у оквиру Прекограничног програма Србија - БиХ 2007-2013. спроводе се на основу правила које прописује донатор. За средства могу конкурисати непрофитне институције и организације, а до сада су објављена два позива за достављање предлога пројеката за које су потенцијални корисници показали велико интересовање. Уговорено је 36 пројеката укупне вредности 6,72 милиона евра. Током трајања пројеката заједничко тело програма редовно прати њихово спровођење и помаже корисницима.

Изазови

* ГЛАС: Која ће бити најтежа питања за Србију на путу ка ЕУ?

МИЛЕНКОВИЋ: Тешко је издвојити шта је најтеже јер је свака област специфична. Поглавље 35 прати дијалог са Приштином, што је захтеван процес сам по себи. Поглавља 23 и 24 се баве реформом правосуђа, основним правима и борбом против корупције. Она ће бити отворена међу првима и последња затворена и то говори о њиховом значају и за Србију и за ЕУ. Ту су и захтевна поглавља која се тичу пољопривреде и руралног развоја, безбедности хране и животне средине. Сва та поглавља ће представљати изазове само из различитих углова посматрања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана