Кризни штаб Србије: Нема нових мјера, трећа доза вакцине за оне са слабим имунитетом

Срна
Кризни штаб Србије: Нема нових мјера, трећа доза вакцине за оне са слабим имунитетом

БЕОГРАД- Кризни штаб за борбу против вируса корона у Србији није данас на сједници донио ниједну нову мјеру, али је препоручио да трећу дозу вакцине против ковида-19 добију лица са слабим имунитетом.

Члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је новинарима послије сједнице да ће наредне мјере зависити од актуелне епидемиолошке ситуације.

Она је појаснила да се трећа доза препоручује за особе са различитим обољењима и слабим имунитетом, а ту су особе које су имају трансплантацију органа, хемодијализу, малигна обољења, хронична обољења јетре, бубрега, плућа...

"Радиће се даља истраживања и пратити ситуација да се утврди када, коме и коју вакцину дати као додатну дозу", рекла је Тепавчевићева, која је и министар за рад Србије.

Напомињући да је у Србији 49,7 одсто грађана добило једну дозу вакцине, а 47,6 одсто двије дозе, она је још једном позвала све који нису вакцинисани, а посебно млађе од 30 година да се вакцинишу, јер садашњи број вакцинисаних није довољан да се спријечи епидемијско ширење.

"Уопште не мора да дође до новог таласа, надамо се да ће код нас бити тако, ако се довољан број вакцинише. Надамо се да ћемо направити такву ситуацију у земљи где је већи број имуних људи и да вирус нема где да се пренесе", рекла је она.

Тепавчевићева је рекла да ће настава у школама зависити од епидемиолошке ситуације и да ће дефинитивна одлука бити донијета у седмици непосредно прије планираног почетка школске године.

На питање да ли се размишља о увођењу обавезне вакцинације, она је рекла да је вакцинација лична одговорност и да нема горе казне од чињенице да се неко разболи и зарази неког из најближег окружења и да тај, не дај Боже, умре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана