Krizni štab Srbije: Nema novih mjera, treća doza vakcine za one sa slabim imunitetom

Srna
Krizni štab Srbije: Nema novih mjera, treća doza vakcine za one sa slabim imunitetom

BEOGRAD- Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji nije danas na sjednici donio nijednu novu mjeru, ali je preporučio da treću dozu vakcine protiv kovida-19 dobiju lica sa slabim imunitetom.

Član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je novinarima poslije sjednice da će naredne mjere zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije.

Ona je pojasnila da se treća doza preporučuje za osobe sa različitim oboljenjima i slabim imunitetom, a tu su osobe koje su imaju transplantaciju organa, hemodijalizu, maligna oboljenja, hronična oboljenja jetre, bubrega, pluća...

"Radiće se dalja istraživanja i pratiti situacija da se utvrdi kada, kome i koju vakcinu dati kao dodatnu dozu", rekla je Tepavčevićeva, koja je i ministar za rad Srbije.

Napominjući da je u Srbiji 49,7 odsto građana dobilo jednu dozu vakcine, a 47,6 odsto dvije doze, ona je još jednom pozvala sve koji nisu vakcinisani, a posebno mlađe od 30 godina da se vakcinišu, jer sadašnji broj vakcinisanih nije dovoljan da se spriječi epidemijsko širenje.

"Uopšte ne mora da dođe do novog talasa, nadamo se da će kod nas biti tako, ako se dovoljan broj vakciniše. Nadamo se da ćemo napraviti takvu situaciju u zemlji gde je veći broj imunih ljudi i da virus nema gde da se prenese", rekla je ona.

Tepavčevićeva je rekla da će nastava u školama zavisiti od epidemiološke situacije i da će definitivna odluka biti donijeta u sedmici neposredno prije planiranog početka školske godine.

Na pitanje da li se razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije, ona je rekla da je vakcinacija lična odgovornost i da nema gore kazne od činjenice da se neko razboli i zarazi nekog iz najbližeg okruženja i da taj, ne daj Bože, umre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana