Kон: Већ има потврђених случајева код повратника са љетовања

Г.С.
Kон: Већ има потврђених случајева код повратника са љетовања

БЕОГРАД - Члан Кризног штаба Владе Србије за борбу пртотив вируса корона Предраг Кон изјавио је данас да већ има грађана Србије којима је по повратку са одмора у иностранству тестирањем потврђен вирус корона. Кон је рекао да је у једном Дому здравља у Београду од девет особа тестираних на вирус корона код три, које су дошли из Црне Горе, потврђено присуство вируса корона.




Он је рекао на конференцији за новинаре у Београду да има још таквих случајева код повратника са љетовања и да се то не односи само на оне који су били у Црној Гори, већ и у Турској и Египту.

Кон је подсјетио да у 18.00 часова почиње примјена надзора над грађанима Србије који се враћају у земљу из држава са гором епидемиолошка ситуацијом, наводећи да систем надзора не служи да било коме смета, већ да помогне свима.

Он је рекао да је неопходно да се посебна пажња обрати и на "благе случајеве", односно да се открију они који имају вирсу корона, али немају симптоме, а могу да буду преносиоци.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић каже да за оне који су се ноћас или данас прије 18.00 часова вратили у Србију не важи примјена надзора, те апеловала на њих да се пријаве и ураде тест самопроцјене на вирус.

"Знамо да значајан број грађана нема никаве симптоме иако су заражени и могу даље да преносе вирус", рекла је Тепавчевићева.

Она је поновила да сврха електронског надзора није кажњавања већ превенција, те указала да је за њу најгора казна када се неко зарази вирусом и онда га преноси на породицу и пријатеље.

Тепавчевићева је рекла да се школска година у Србији, упркос вирусу корона, одвија нормално и одала призање свима који су томе допринијели.

Она је рекла да је у основним школа, три седмице од почетка наставе, вирус корона потврђен код 33 ученика и 17 наставника, а у средњим школама код 16 ученика и 14 наставника.

Тепавчевићева је прецизирала да су сви случајеви заражавања, осим једног у основној школи, евидентирани ван школа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана