Kon: Već ima potvrđenih slučajeva kod povratnika sa ljetovanja

G.S.
Kon: Već ima potvrđenih slučajeva kod povratnika sa ljetovanja

BEOGRAD - Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu prtotiv virusa korona Predrag Kon izjavio je danas da već ima građana Srbije kojima je po povratku sa odmora u inostranstvu testiranjem potvrđen virus korona. Kon je rekao da je u jednom Domu zdravlja u Beogradu od devet osoba testiranih na virus korona kod tri, koje su došli iz Crne Gore, potvrđeno prisustvo virusa korona.
On je rekao na konferenciji za novinare u Beogradu da ima još takvih slučajeva kod povratnika sa ljetovanja i da se to ne odnosi samo na one koji su bili u Crnoj Gori, već i u Turskoj i Egiptu.

Kon je podsjetio da u 18.00 časova počinje primjena nadzora nad građanima Srbije koji se vraćaju u zemlju iz država sa gorom epidemiološka situacijom, navodeći da sistem nadzora ne služi da bilo kome smeta, već da pomogne svima.

On je rekao da je neophodno da se posebna pažnja obrati i na "blage slučajeve", odnosno da se otkriju oni koji imaju virsu korona, ali nemaju simptome, a mogu da budu prenosioci.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da za one koji su se noćas ili danas prije 18.00 časova vratili u Srbiju ne važi primjena nadzora, te apelovala na njih da se prijave i urade test samoprocjene na virus.

"Znamo da značajan broj građana nema nikave simptome iako su zaraženi i mogu dalje da prenose virus", rekla je Tepavčevićeva.

Ona je ponovila da svrha elektronskog nadzora nije kažnjavanja već prevencija, te ukazala da je za nju najgora kazna kada se neko zarazi virusom i onda ga prenosi na porodicu i prijatelje.

Tepavčevićeva je rekla da se školska godina u Srbiji, uprkos virusu korona, odvija normalno i odala prizanje svima koji su tome doprinijeli.

Ona je rekla da je u osnovnim škola, tri sedmice od početka nastave, virus korona potvrđen kod 33 učenika i 17 nastavnika, a u srednjim školama kod 16 učenika i 14 nastavnika.

Tepavčevićeva je precizirala da su svi slučajevi zaražavanja, osim jednog u osnovnoj školi, evidentirani van škola.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana