Кон: У Београду успоравање вируса, онлајн настава на седам дана

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Члан медицинског дијела Кризног штаба Предраг Кон оцијенио је данас да у Београду долази до успоравања вируса који се "прелио" у Војводину, Централну и Јужну Источну Србију, па и на Косово.

За ТВ Прва он је рекао да је то сада природни ток, а да ће се резултати увођења оштријих мјера, пошто је прошло само недјељу дана, тек видјети.

Рекао је да је састанак кризног штаба који ће бити одржан у 13 сати прилика да се донесу одлуке које је медицински дио тог тијела писмено предложио још 20. новембра.

"Не говоримо о престанку рада школа, него свега недељу дана преласка на онлине наставу, краткотрајно, ништа друго", рекао је он.

Додао је да се приближава општем схватању идеја да зимски распуст буде нешто раније како би се избјегла интерференција ковида и грипа, односно како би се направио размак, јер грип тек треба да стигне.

Додао је да ће се на сједници кризног штаба разговарати и о низу актуелних проблема у вези са установама и капацитетом за прихват болесника, као и да ће се директно разговарати о даљим потезима, те о планирању вакцинације, које полако постаје све ближа.

"Прилика је да чујемо каква је реализација уведених мера, и да направимо процену ситуације", рекао је Кон.

Додао је да је неке мјере по приједлогу здравственог дијела кризног штаба требало реализовати и раније, а као примјер навео озбиљне резултате које су неке земље већ постигле увођењем рестриктивних мјера.

Кон је још једном оцијенио да не постоји никакво такмичење са регионом и додао да ће прави показатељи доћи тек касније.

"У збивању се прати оно што се добија као регистрација. Не бих то поредио са регионом", рекао је он.

Оцијенио је да је математички јасно да ће још расти број умрлих од ковида, као и да дневни број може да досегне и троцифрен број.

"Треба радити да се активност вируса успори што више. Тако обезбедити да преживи и здравствени систем и ми сви све ово", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана