Kon: U Beogradu usporavanje virusa, onlajn nastava na sedam dana

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Član medicinskog dijela Kriznog štaba Predrag Kon ocijenio je danas da u Beogradu dolazi do usporavanja virusa koji se "prelio" u Vojvodinu, Centralnu i Južnu Istočnu Srbiju, pa i na Kosovo.

Za TV Prva on je rekao da je to sada prirodni tok, a da će se rezultati uvođenja oštrijih mjera, pošto je prošlo samo nedjelju dana, tek vidjeti.

Rekao je da je sastanak kriznog štaba koji će biti održan u 13 sati prilika da se donesu odluke koje je medicinski dio tog tijela pismeno predložio još 20. novembra.

"Ne govorimo o prestanku rada škola, nego svega nedelju dana prelaska na online nastavu, kratkotrajno, ništa drugo", rekao je on.

Dodao je da se približava opštem shvatanju ideja da zimski raspust bude nešto ranije kako bi se izbjegla interferencija kovida i gripa, odnosno kako bi se napravio razmak, jer grip tek treba da stigne.

Dodao je da će se na sjednici kriznog štaba razgovarati i o nizu aktuelnih problema u vezi sa ustanovama i kapacitetom za prihvat bolesnika, kao i da će se direktno razgovarati o daljim potezima, te o planiranju vakcinacije, koje polako postaje sve bliža.

"Prilika je da čujemo kakva je realizacija uvedenih mera, i da napravimo procenu situacije", rekao je Kon.

Dodao je da je neke mjere po prijedlogu zdravstvenog dijela kriznog štaba trebalo realizovati i ranije, a kao primjer naveo ozbiljne rezultate koje su neke zemlje već postigle uvođenjem restriktivnih mjera.

Kon je još jednom ocijenio da ne postoji nikakvo takmičenje sa regionom i dodao da će pravi pokazatelji doći tek kasnije.

"U zbivanju se prati ono što se dobija kao registracija. Ne bih to poredio sa regionom", rekao je on.

Ocijenio je da je matematički jasno da će još rasti broj umrlih od kovida, kao i da dnevni broj može da dosegne i trocifren broj.

"Treba raditi da se aktivnost virusa uspori što više. Tako obezbediti da preživi i zdravstveni sistem i mi svi sve ovo", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana