Кон: Питање времена када ће омикрон стићи у Србију

Танјуг
Кон: Питање времена када ће омикрон стићи у Србију

БЕОГРАД - Омикрон, нови сој вируса корона, регистрован је у Хрватској и стога је питање времена када ће стићи у Србију. Можда је већ ту, а да га нисмо регистовали, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Кон указује да због новог соја не треба паничити, јер прва истраживања из Јужне Африке показују да га карактеришу углавном благи симптоми.

-Подаци из Јужне Африке упућују на то да добијамо једну варијанту вируса корона која ће давати далеко више асимптоматских случајева - рекао је Кон за ТВ Прва.

Други утисак је, додаје, да се брзо шири, јер је већ регистрован у више од 40 земаља за кратко вријеме.

Кон је указао да слика о омикрону још није комплеана, те да треба сачекати још недјељу до двије дана и видети како ће се понашати у Европи.

Истиче да није необично да ће та нова варијанта постати доминантна у популацији, додајући да поједини сматрају да ће за три мјесеца половина инфицираних бити заражена делта сојем, а друга половина омикроном.

И у овом случају, додаје Кон, према анализама из Јужне Африке очиглено је да вакцинација дјелује.

-Вакцинација остаје главни начин борбе против вируса корона  каже Кон и додаје да и даље се треба штити маском, физичком дистанцом и дезинфекцијом.

Упитан да ли је за обавезну вакцинацију против вируса корона, с обзиром на то да је Аустрија једна од првих земаља која је то увела, Кон је изјавио да Србија увелико има обавезну имунизацију за здравствене раднике која је регулисана законом, али да се у овој ситуацији није примијенило.

-Није се примењивало ни раније - каже Кон и додаје да је он увек за то да стопа вакцинисаних буде висока, те да не може да буде против неке мјере која повећава вакцинацију.

-Ја сам више пута то изражавао и јасно сам опредељен за то да је обавезна вакцинација за здравствене раднике нешто што је нужно, морално и етички, али и неприхватљиво да није обавезно - рекао је Кон.

У истом гостовању за ТВ Прва, вирусолог Миланко Шеклер рекао је да регистровање нових вируса ради Медицински факултет у Београду и додао да претпоставља да нема случајева заразе омикрон сојем у Србији, с обзиром на то да се факлутет није оглашавао.

Он је казао да подаци стручњака из Јужне Африке показују да у болницама у регији у којој је нови сој откривен није хоспитализован велики број пацијената заражених новим сојем, да они углавном имају благе симптоме и да је просјечно вријеме у болници 2,8 дана.

Шеклер је казао да су хоспитализовани углавном невакцинисани, што значи да вакцине раде, али да и невакцинисани имају благе симптоме.

Истакао је да због новог соја не треба паничити, јер први резултати показују да полако долази до дестабилизације вируса и да његова патогеност пада.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана