Kon: Pitanje vremena kada će omikron stići u Srbiju

Tanjug
Kon: Pitanje vremena kada će omikron stići u Srbiju

BEOGRAD - Omikron, novi soj virusa korona, registrovan je u Hrvatskoj i stoga je pitanje vremena kada će stići u Srbiju. Možda je već tu, a da ga nismo registovali, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon ukazuje da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

-Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu virusa korona koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva - rekao je Kon za TV Prva.

Drugi utisak je, dodaje, da se brzo širi, jer je već registrovan u više od 40 zemalja za kratko vrijeme.

Kon je ukazao da slika o omikronu još nije kompleana, te da treba sačekati još nedjelju do dvije dana i videti kako će se ponašati u Evropi.

Ističe da nije neobično da će ta nova varijanta postati dominantna u populaciji, dodajući da pojedini smatraju da će za tri mjeseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

I u ovom slučaju, dodaje Kon, prema analizama iz Južne Afrike očigleno je da vakcinacija djeluje.

-Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv virusa korona  kaže Kon i dodaje da i dalje se treba štiti maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Upitan da li je za obaveznu vakcinaciju protiv virusa korona, s obzirom na to da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je to uvela, Kon je izjavio da Srbija uveliko ima obaveznu imunizaciju za zdravstvene radnike koja je regulisana zakonom, ali da se u ovoj situaciji nije primijenilo.

-Nije se primenjivalo ni ranije - kaže Kon i dodaje da je on uvek za to da stopa vakcinisanih bude visoka, te da ne može da bude protiv neke mjere koja povećava vakcinaciju.

-Ja sam više puta to izražavao i jasno sam opredeljen za to da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički, ali i neprihvatljivo da nije obavezno - rekao je Kon.

U istom gostovanju za TV Prva, virusolog Milanko Šekler rekao je da registrovanje novih virusa radi Medicinski fakultet u Beogradu i dodao da pretpostavlja da nema slučajeva zaraze omikron sojem u Srbiji, s obzirom na to da se faklutet nije oglašavao.

On je kazao da podaci stručnjaka iz Južne Afrike pokazuju da u bolnicama u regiji u kojoj je novi soj otkriven nije hospitalizovan veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem, da oni uglavnom imaju blage simptome i da je prosječno vrijeme u bolnici 2,8 dana.

Šekler je kazao da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani, što znači da vakcine rade, ali da i nevakcinisani imaju blage simptome.

Istakao je da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prvi rezultati pokazuju da polako dolazi do destabilizacije virusa i da njegova patogenost pada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana