Кон: Нисте безбедни ни у Кнез Михаиловој

Танјуг
Кон: Нисте безбедни ни у Кнез Михаиловој

БЕОГРАД – Српски епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да нагло погоршање епидемиолошке ситуације у Србији није немогуће и истакао да је препоручено да се маске носе и на отвореном, чак и на шеталиштима као што је Кнез Михаилова улица у Београду.

Он је рекао да се нада да неће бити потребно затварати Београд или уводити сличне мјере. Ипак, додаје, чињеница је да се мјере морају поштовати да би се избегло затварање.

- Потенцијал за преношење вируса у Европи је троструко већи него што је био, али то не можемо да игноришемо. Ми имамо много бољу ситуацију него остали, али се, с друге стране, погоршава, поготово у Београду - навео је Кон.

Додао је да је медицински дио Кризног штаба свјестан чињенице да су грађани често резигнирани јер се, на примјер, мјере строго спроводе у школи, али не и током ваншколских активности, као што су тренинзи.

Наглашава да такве ситуације код њих изазивају велику забринутност.

- Нама се шаљу слике и поруке и свесни смо да постоје неки недодирљиви људи, који се понашају као да ништа не постоји и то нас врло фрустрира, као и сваког другог. Мислим да је о томе постигнут консензус, да је контрола нешто што мора да иде уз спровођење мера. Ове препоруке се за сада не схватају као оно што је врло значајно за оног ко хоће да штити себе и друге. Обавеза је где не може да се држи дистанца. Само кретање повећава и излучивање вируса. На разним шеталиштима важи препорука да се носе маске, па чак и у Кнез Михаиловој -наглашава члан Кон.

Понавља да га веома фрустрира чињеница што контрола ношења маски не може да се спроведе до краја.

- И надлежни хоће исто (контролу), а дођете у ситуацију да се то не спроводи. Овога пута су то захтеви и према локалним кризним штабовима да појачају своја деловања и свим надлежним, не само инспекцијама, да врше контролу. Контрола подразумева и кажњавања. Немогуће да смо се пребацили на терен кажњавања као најзначајнији уместо да спровођење мера буде најзначајније. И ми смо резигнирани и фрустрирани због неспроводења мера - наводи Кон.

Понавља да мјере затварања нису тренутно опција, али не би требало, каже, да нам се деси да додемо у безизлазну ситуацију да то мора да се деси.

Кон указује да је колективни имунитет излаз из ситуације, било да он буде природни (прокужавањем) или вакцинални.

- Ако немамо вакцину релативно брзо онда морамо да успоримо и продужимо читав процес. То може да оптерећује али биће мало мање тешких и смртних исхода. Надамо се да ће бити вакцина, али за сада се још не чују обецања када ће бити, само је било прича - наглашава Кон.

Према његовим ријечима, важно је очувати здравствени систем.

- Ако њега изгубимо у наглом таласу и повећању, онда ће смртност бити нагло повећана - напомиње цлан Кризног штаба.

Указује да је број слуцајева акутних респираторних инфекција преполовљен у односу на претходне године, а то је посљедица, како напомиње, ношења маски.

Када је рец о испитивању имунитета, епидемиолог каже да прелиминарни подаци за Војводину показују да антитјела има 15 одсто становништва. Пуне информације се још очекују.

- Али, то још није довољно да можемо да рачунамо да ће нас то ослободити од короне. Напротив. То показује да је неминовно да се и ове јесени и зиме сусретнемо са овом болешћу - закљуцује Кон.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана