Kon: Niste bezbedni ni u Knez Mihailovoj

Tanjug
Kon: Niste bezbedni ni u Knez Mihailovoj

BEOGRAD – Srpski epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji nije nemoguće i istakao da je preporučeno da se maske nose i na otvorenom, čak i na šetalištima kao što je Knez Mihailova ulica u Beogradu.

On je rekao da se nada da neće biti potrebno zatvarati Beograd ili uvoditi slične mjere. Ipak, dodaje, činjenica je da se mjere moraju poštovati da bi se izbeglo zatvaranje.

- Potencijal za prenošenje virusa u Evropi je trostruko veći nego što je bio, ali to ne možemo da ignorišemo. Mi imamo mnogo bolju situaciju nego ostali, ali se, s druge strane, pogoršava, pogotovo u Beogradu - naveo je Kon.

Dodao je da je medicinski dio Kriznog štaba svjestan činjenice da su građani često rezignirani jer se, na primjer, mjere strogo sprovode u školi, ali ne i tokom vanškolskih aktivnosti, kao što su treninzi.

Naglašava da takve situacije kod njih izazivaju veliku zabrinutnost.

- Nama se šalju slike i poruke i svesni smo da postoje neki nedodirljivi ljudi, koji se ponašaju kao da ništa ne postoji i to nas vrlo frustrira, kao i svakog drugog. Mislim da je o tome postignut konsenzus, da je kontrola nešto što mora da ide uz sprovođenje mera. Ove preporuke se za sada ne shvataju kao ono što je vrlo značajno za onog ko hoće da štiti sebe i druge. Obaveza je gde ne može da se drži distanca. Samo kretanje povećava i izlučivanje virusa. Na raznim šetalištima važi preporuka da se nose maske, pa čak i u Knez Mihailovoj -naglašava član Kon.

Ponavlja da ga veoma frustrira činjenica što kontrola nošenja maski ne može da se sprovede do kraja.

- I nadležni hoće isto (kontrolu), a dođete u situaciju da se to ne sprovodi. Ovoga puta su to zahtevi i prema lokalnim kriznim štabovima da pojačaju svoja delovanja i svim nadležnim, ne samo inspekcijama, da vrše kontrolu. Kontrola podrazumeva i kažnjavanja. Nemoguće da smo se prebacili na teren kažnjavanja kao najznačajniji umesto da sprovođenje mera bude najznačajnije. I mi smo rezignirani i frustrirani zbog nesprovodenja mera - navodi Kon.

Ponavlja da mjere zatvaranja nisu trenutno opcija, ali ne bi trebalo, kaže, da nam se desi da dodemo u bezizlaznu situaciju da to mora da se desi.

Kon ukazuje da je kolektivni imunitet izlaz iz situacije, bilo da on bude prirodni (prokužavanjem) ili vakcinalni.

- Ako nemamo vakcinu relativno brzo onda moramo da usporimo i produžimo čitav proces. To može da opterećuje ali biće malo manje teških i smrtnih ishoda. Nadamo se da će biti vakcina, ali za sada se još ne čuju obecanja kada će biti, samo je bilo priča - naglašava Kon.

Prema njegovim riječima, važno je očuvati zdravstveni sistem.

- Ako njega izgubimo u naglom talasu i povećanju, onda će smrtnost biti naglo povećana - napominje clan Kriznog štaba.

Ukazuje da je broj slucajeva akutnih respiratornih infekcija prepolovljen u odnosu na prethodne godine, a to je posljedica, kako napominje, nošenja maski.

Kada je rec o ispitivanju imuniteta, epidemiolog kaže da preliminarni podaci za Vojvodinu pokazuju da antitjela ima 15 odsto stanovništva. Pune informacije se još očekuju.

- Ali, to još nije dovoljno da možemo da računamo da će nas to osloboditi od korone. Naprotiv. To pokazuje da je neminovno da se i ove jeseni i zime susretnemo sa ovom bolešću - zakljucuje Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana