Кон: Нисам уплашен већ забринут,спреман да се жртвујем за Србију

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, изјавио је данас да није уплашен, али да јесте забринут због пријетњи и увриједа које добија, нагласивши да је патриота и да је спреман да се жртвује за Србију.

''Нисам уплашен, али забринут јесам. Није пријатно то доживљавати уз породицу, најблаже речено то је потпуно неприхватљиво'', рекао је Кон за ТВ Прва. Како каже, и раније је доживљавао разна довикивања на улици за разлику од његовог колеге Бранимира Тиодоровића који је изјавио да није имао таква искуства. Кон је казао да, имајући у виду његово порекло, у увредама има и антисемитизма, али да се у Србији осећа као у својој земљи и да је патриота и спреман на жртву. ''''Нисам очекивао да ће неком падне на памет да направи овакав перформанс.

Међутим, иако је реч о перформансу, јасно је да се одређени насилници сматрају херојима који могу да ме нападну било где'''', рекао је Кон. Навео је да су му узвици ''''Менгеле'''' најтежи, јер је, како каже, реч о нацистичком озлоглашеном злочинцу који је као лекар радио експеримнете, а то је, каже, потпуно супротно са његовим бићем. ''Та увреда је жестока и велика, да не кажем како то делује на неког ко не зна ништа о епидемиологији која се бави изучавањем популације, чувањем здравља становништва'''', навео је Кон. За коментари да не ради са пацијентима каже да су бесмислени.

''Имам толико пацијената из времена када сам радио у општој медицини, који ми се и данас јављају. Кад човек то сагледа не зна шта да каже на овакве изливе беса'', рекао је Кон. Навео је да су ковид пропуснице заштита здравља и привремена мера да се спречи преношење вируса.

"Зликовац је вирус. Највећи проблем је то што су се они сврстали уз вриус, бране вирус тиме што спречавају вакцинацију, људи остају невакцинисани и вирус остаје у животу. Не верујем да то раде свесно, али је чињеница да се то дешава", рекао је Кон.

Поручио је да једино вакцинација обезбеђује да се вирус потисне и да они који су против вакцинације директно подржавају опстанак болести. Кон је истакао да је држава обезбедила вацкине за све грађане наше земље. Навео је да се неповерење у Кризни штаб градило на разне начине и додао да сви који су активно учествовали у рушењу поверења у Кризни штаб помажу антиваксерима који су на терену.

"Нећу никог конкретно да прозивам, али они ће се сами препознати", рекао је Кон. Кон је поручио да у овој ситуацији морамо да будемо потпуно мирни. "Ја морам да потиснем све негативне емоције и да наставим даље да радим. Најважније је да схватимо да излаза из ове ситуације без вакцинације нема, а под тиме не мислим само на једну дозу него докле год то буде потребно", рекао је Кон.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана