Kon: Nisam uplašen već zabrinut,spreman da se žrtvujem za Srbiju

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je danas da nije uplašen, ali da jeste zabrinut zbog prijetnji i uvrijeda koje dobija, naglasivši da je patriota i da je spreman da se žrtvuje za Srbiju.

''Nisam uplašen, ali zabrinut jesam. Nije prijatno to doživljavati uz porodicu, najblaže rečeno to je potpuno neprihvatljivo'', rekao je Kon za TV Prva. Kako kaže, i ranije je doživljavao razna dovikivanja na ulici za razliku od njegovog kolege Branimira Tiodorovića koji je izjavio da nije imao takva iskustva. Kon je kazao da, imajući u vidu njegovo poreklo, u uvredama ima i antisemitizma, ali da se u Srbiji oseća kao u svojoj zemlji i da je patriota i spreman na žrtvu. ''''Nisam očekivao da će nekom padne na pamet da napravi ovakav performans.

Međutim, iako je reč o performansu, jasno je da se određeni nasilnici smatraju herojima koji mogu da me napadnu bilo gde'''', rekao je Kon. Naveo je da su mu uzvici ''''Mengele'''' najteži, jer je, kako kaže, reč o nacističkom ozloglašenom zločincu koji je kao lekar radio eksperimnete, a to je, kaže, potpuno suprotno sa njegovim bićem. ''Ta uvreda je žestoka i velika, da ne kažem kako to deluje na nekog ko ne zna ništa o epidemiologiji koja se bavi izučavanjem populacije, čuvanjem zdravlja stanovništva'''', naveo je Kon. Za komentari da ne radi sa pacijentima kaže da su besmisleni.

''Imam toliko pacijenata iz vremena kada sam radio u opštoj medicini, koji mi se i danas javljaju. Kad čovek to sagleda ne zna šta da kaže na ovakve izlive besa'', rekao je Kon. Naveo je da su kovid propusnice zaštita zdravlja i privremena mera da se spreči prenošenje virusa.

"Zlikovac je virus. Najveći problem je to što su se oni svrstali uz vrius, brane virus time što sprečavaju vakcinaciju, ljudi ostaju nevakcinisani i virus ostaje u životu. Ne verujem da to rade svesno, ali je činjenica da se to dešava", rekao je Kon.

Poručio je da jedino vakcinacija obezbeđuje da se virus potisne i da oni koji su protiv vakcinacije direktno podržavaju opstanak bolesti. Kon je istakao da je država obezbedila vackine za sve građane naše zemlje. Naveo je da se nepoverenje u Krizni štab gradilo na razne načine i dodao da svi koji su aktivno učestvovali u rušenju poverenja u Krizni štab pomažu antivakserima koji su na terenu.

"Neću nikog konkretno da prozivam, ali oni će se sami prepoznati", rekao je Kon. Kon je poručio da u ovoj situaciji moramo da budemo potpuno mirni. "Ja moram da potisnem sve negativne emocije i da nastavim dalje da radim. Najvažnije je da shvatimo da izlaza iz ove situacije bez vakcinacije nema, a pod time ne mislim samo na jednu dozu nego dokle god to bude potrebno", rekao je Kon.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana