Кон: Нема разлога за затварање школа, ситуација под контролом

Срна
Кон: Нема разлога за затварање школа, ситуација под контролом

БЕОГРАД - Од почетка школске године у 13 београдских основних школа пријављено је 16 случајева заразе вирусом корона, а епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ситуација није забрињавајућа, да је све под контролом и да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају.

Кон је навео да у средњим школама у Београду није било пријава позитивних на вирус корона, док је у основним школама углавном ријеч о појединачним случајевима.

Он је напоменуо да је циљ да се спријечи преношење вируса и открију обољели са најблажим тегобама, те упозорио на то да долази период сезонских респираторних инфекција када се благе форме ковида-19 неће готово ни разликовати од других респираторних обољења.

“Зато свако дете које има било какве респираторне тегобе или знаке инфекције треба да остане код куће, а родитељи треба да се понашају као да је у питању ковид”, рекао је Кон.

Он каже да на друштвеним мрежама многи коментаришу да наставу у школама треба обуставити и потпуно прећи на онлајн, али сматра да они дубоко гријеше и да нема ничег бољег од директне комуникације и учења, преносе београдски медији.

“Ово ће још трајати, нека нико не мисли да ће се брзо завршити, трајаће можда и годинама, иако не у овом интензитету. Када се појави вакцина, она ће дати своје користи, али не може се очекивати да ће од вакцине то престати”, наглашава Кон.

Говорећи о мјери појачаног надзора за грађане Србије који се враћају из иностранства, која ступа на снагу 18. септембра, он је појаснио да то подразумијева пријављивање здравственој установи и обавезу, уколико имају било какве тегобе, да се јаве у ковид амбуланте домова здравља.

Кон је рекао да грађани који се враћају из иностранства у Србију могу нормално да се врате на посао уз придржавање епидемиолошких мјера - да избјегавају блиске контакте, да држе дистанцу и носе маску.

“Треба да воде рачуна тих 10 дана и да схвате да су можда у некој асимптоматској форми инфекције, јер је чињеница да је, рецимо, у Црној Гори 20 пута већа активност вируса него у Србији, а то није мало”, навео је Кон.

Према његовим ријечима, процјењује се да ће се до октобра, на седмичном нивоу враћати у Србију око 50.000 грађана.

“Пријављивање не подразумева да грађани физички одлазе у здравствену установу, већ ће највероватније бити телефонски или електронски”, појаснио је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана