Kon: Nema razloga za zatvaranje škola, situacija pod kontrolom

Srna
Kon: Nema razloga za zatvaranje škola, situacija pod kontrolom

BEOGRAD - Od početka školske godine u 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno je 16 slučajeva zaraze virusom korona, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da situacija nije zabrinjavajuća, da je sve pod kontrolom i da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju.

Kon je naveo da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na virus korona, dok je u osnovnim školama uglavnom riječ o pojedinačnim slučajevima.

On je napomenuo da je cilj da se spriječi prenošenje virusa i otkriju oboljeli sa najblažim tegobama, te upozorio na to da dolazi period sezonskih respiratornih infekcija kada se blage forme kovida-19 neće gotovo ni razlikovati od drugih respiratornih oboljenja.

“Zato svako dete koje ima bilo kakve respiratorne tegobe ili znake infekcije treba da ostane kod kuće, a roditelji treba da se ponašaju kao da je u pitanju kovid”, rekao je Kon.

On kaže da na društvenim mrežama mnogi komentarišu da nastavu u školama treba obustaviti i potpuno preći na onlajn, ali smatra da oni duboko griješe i da nema ničeg boljeg od direktne komunikacije i učenja, prenose beogradski mediji.

“Ovo će još trajati, neka niko ne misli da će se brzo završiti, trajaće možda i godinama, iako ne u ovom intenzitetu. Kada se pojavi vakcina, ona će dati svoje koristi, ali ne može se očekivati da će od vakcine to prestati”, naglašava Kon.

Govoreći o mjeri pojačanog nadzora za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, koja stupa na snagu 18. septembra, on je pojasnio da to podrazumijeva prijavljivanje zdravstvenoj ustanovi i obavezu, ukoliko imaju bilo kakve tegobe, da se jave u kovid ambulante domova zdravlja.

Kon je rekao da građani koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju mogu normalno da se vrate na posao uz pridržavanje epidemioloških mjera - da izbjegavaju bliske kontakte, da drže distancu i nose masku.

“Treba da vode računa tih 10 dana i da shvate da su možda u nekoj asimptomatskoj formi infekcije, jer je činjenica da je, recimo, u Crnoj Gori 20 puta veća aktivnost virusa nego u Srbiji, a to nije malo”, naveo je Kon.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da će se do oktobra, na sedmičnom nivou vraćati u Srbiju oko 50.000 građana.

“Prijavljivanje ne podrazumeva da građani fizički odlaze u zdravstvenu ustanovu, već će najverovatnije biti telefonski ili elektronski”, pojasnio je Kon.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana