Кон: Недовољне нове мере, скептичан по питању резултата

Танјуг
Кон: Недовољне нове мере, скептичан по питању резултата

БЕОГРАД - Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон сматра да донијете нове мјере против вируса корона нису довољне и поздрављајући увођење ковид пропусница наводи и да је лично скептичан да ће се резултати брзо видјети јер, како је објаснио, односе се само на угоститељске објекте и то након 22.00 часа.

"Поздрављам доношење мера, требало је још у јуну да се донесу. Нисам задовољан јер мислим да ове мере неће бити довољне. Ми (лекарски део Кризног штаба) смо јасно рекли шта смо имали још 5. октобра, а од тада се баш ништа није променило", казао је др Кон на ТВ Прва.

Истиче да се нажалост ни ситуација по питању имунизације није побољшала, а да је у болницама ситуација катастрофална јер, како каже, нема довољно лежајева, па се пацијенти отпуштају и прије времена.

"Ситуација је јако лоша, немамо начин да повећамо обухват вакцинацијом, да стекнемо колективни имунитет", казао је Кон указујући да је чак и колективни имунитет пропустљив.

Према његовим ријечима, љекарски дио Кризног штаба је тражио да се све затвара у 17.00 часова, односно да се у то вријеме затварају тржни центри, продавнице, кафићи, а да буду отворене само продавнице са намирницама, за гориво и лијекове.

Такође, тражили су, како каже, да забрана окупљања буде послије 17.00 часова.

"То је основа, а уз то смо тражили да се снажно ради на вакцинацији јер јер је једини излаз масовна вакцинација", казао је др Кон.

Када је ријеч о контроли ковид пропусница, Кон каже да ће моћи да се врше или преко папирне форме или на мобилним телефонима.

"Само скенирање QR кода омогућава ономе ко контролише да види да ли је зелено, односно исправно или не", каже.

Додаје и да је битно да су урађене едукације, односно припрема за све инспекције које ће радити на контроли.

Битно је, каже и заоштравање те контроле и додаје да је љекарски дио Кризног штаба захтијевао и да, осим финансијске казне, јавно буду објављивани они који прекрше ту мјеру.

Према његовим ријечима, послије 22.00 часа углавном раде ноћни клубови и та мјера се првенствено односи на њих.

Указује да је пред нама сезона респираторних болести тако да вакцинација није сада важна само против ковида, већ и против грипа и пнеумокока, односно против упале плућа.

"Код свих респираторних инфекција долази до пада имунитета и појачана је осетљивост на бактеријске инфекције, ми имамо вакцине и за грип и за пнеуомококе", додаје.

Коментаришући случај преминулог дјечака од 16 година од посљедица вируса корона, као и то што је све већи број заражених међу школском популацијом, Кон каже да свакодневно тестирање показује да је 20 одсто инфицираних од укупног броја сваког дана млађих од 20 година.

"То указује да се вирус жестоко спустио међу популацију школске деце. Имамо младе на респиратору, имамо смртни исход, не може се боље очекивати и легитимно је питање да ли је време да се размишља о онлајн настави", указује Кон.

Додаје да су јуче разговарали о онлајн настави и каже да ће Национални координациони тим расправљати о томе.

"То зависи од података, процене, још увек су подаци такви да се деца заражавају у породици и доносе вирус у школу и све више се открива да из школе носе кући. Мотор сваке епидемије су колективи", истакао је Кон.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана