Кон: Епидемиолошка ситуација у Београду је неповољна

Тањуг
Кон: Епидемиолошка ситуација у Београду је неповољна

БЕОГРАД - Епидемилошка ситуација у Београду је неповољна и за сада нема неких показатеља да се поправља, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Навео је да ћемо тек крајем ове или почетком сљедеће недеље видјети ефтекте обавезног ношења заштитних маски у јавном превозу и објектима.

Мало је могуће да се рестиктивне мере, попут ванредног стања, поново уведу, рекао је Кон за ТВ Прва и додао да је карантин мјера у случају да дође до колапса здравственог система, али да нисмо близу тога.

“Замена за закључавање је ношење маски масовно, што подразумева да вирус нема где и како да се пренесе. То је исти резултат као и закључавања, с тим што се живот наставља и може да се ради и привређује, јер ако немате економију, гаси се све”, каже Кон.

Навео је да епидемиолози морају да формирају своје ставове и да се некохерентност изјава сада не може толерисати не зато што је то сад неки хир, него из разлога што се епидемиолошка ситуација и даље погоршава.

Кон је рекао да је нормално да епидемилози и чланови Кризног штаба немају сви исто мишљење и да неки желе да се издвајају.

“Нама су потребни посебно структуирани подаци који иду до најситнијих нивоа, чак и у општинама. Ако ми не можемо у бази података тако да пратимо, не можемо ни правовремено да реагујемо. Сада пратимо са 4-5 дана закашњења”, рекао је Кон.

Наводи да је садашња база података информатичка ствар која је била јако корисна, али и напомиње да епидемиолози морају да буду потпуно јасни са својим ставовима и да се ти ставови наметну.

“Ово је посао епидемилога, пре свега, а осталих”, рекао је Кон.

Кон је казао да је поднео иницијативу премијерки Ани Брнабић о томе шта таксативно све треба да се ради у вези са подацима, и шефу епидемилошке секције Српског љекарског друштва.

“Ја сам на крају радног века и немам никакве задршке, ово је неопходно да бисмо држали под контролом све. Мене не интересује политика. Савко треба да ради свој посао како најбоље зна и уме и да то усмери против вируса. Ово није престало, само морамо да крајње будемо озбиљни”, рекао је Кон.

Упитан да ли је у другом пику првог таласа епидемије ријеч о неком другом вирусу, Кон је рекао да морамо хитно да реагујемо, да су у реду све те приче о томе да ли је нови сој вируса, те да је лако поставити питање, али да нема одговора.

“Чињеница је да обостране пнеумоније код млађих се много више јављају. Можемо да теоретишемо и то поједини чланови Кризног штаба воле да раде, али немамо времена за то. Врло јасна је вирулентност у овом тренутку то се види по оболевањима са тешком клиничком сликом”, каже Кон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана