Kon: Epidemiološka situacija u Beogradu je nepovoljna

Tanjug
Kon: Epidemiološka situacija u Beogradu je nepovoljna

BEOGRAD - Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Naveo je da ćemo tek krajem ove ili početkom sljedeće nedelje vidjeti eftekte obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

Malo je moguće da se restiktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu, rekao je Kon za TV Prva i dodao da je karantin mjera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali da nismo blizu toga.

“Zamena za zaključavanje je nošenje maski masovno, što podrazumeva da virus nema gde i kako da se prenese. To je isti rezultat kao i zaključavanja, s tim što se život nastavlja i može da se radi i privređuje, jer ako nemate ekonomiju, gasi se sve”, kaže Kon.

Naveo je da epidemiolozi moraju da formiraju svoje stavove i da se nekoherentnost izjava sada ne može tolerisati ne zato što je to sad neki hir, nego iz razloga što se epidemiološka situacija i dalje pogoršava.

Kon je rekao da je normalno da epidemilozi i članovi Kriznog štaba nemaju svi isto mišljenje i da neki žele da se izdvajaju.

“Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka tako da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja”, rekao je Kon.

Navodi da je sadašnja baza podataka informatička stvar koja je bila jako korisna, ali i napominje da epidemiolozi moraju da budu potpuno jasni sa svojim stavovima i da se ti stavovi nametnu.

“Ovo je posao epidemiloga, pre svega, a ostalih”, rekao je Kon.

Kon je kazao da je podneo inicijativu premijerki Ani Brnabić o tome šta taksativno sve treba da se radi u vezi sa podacima, i šefu epidemiloške sekcije Srpskog ljekarskog društva.

“Ja sam na kraju radnog veka i nemam nikakve zadrške, ovo je neophodno da bismo držali pod kontrolom sve. Mene ne interesuje politika. Savko treba da radi svoj posao kako najbolje zna i ume i da to usmeri protiv virusa. Ovo nije prestalo, samo moramo da krajnje budemo ozbiljni”, rekao je Kon.

Upitan da li je u drugom piku prvog talasa epidemije riječ o nekom drugom virusu, Kon je rekao da moramo hitno da reagujemo, da su u redu sve te priče o tome da li je novi soj virusa, te da je lako postaviti pitanje, ali da nema odgovora.

“Činjenica je da obostrane pneumonije kod mlađih se mnogo više javljaju. Možemo da teoretišemo i to pojedini članovi Kriznog štaba vole da rade, ali nemamo vremena za to. Vrlo jasna je virulentnost u ovom trenutku to se vidi po obolevanjima sa teškom kliničkom slikom”, kaže Kon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana