Комбинована настава на свим универзитетима у Србији

Срна
Foto: Политика.рс

БЕОГРАД - На универзитетима у Србији због вируса корона биће организована комбинована настава.

Ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић рекла је да нема могућности да настава буде другачије организована и да ће се настава прилагођавати у зависности од епидемиолошких услова.

Поповићева је навела да ће настава за бруцоше бити кабинетска, јер је за њих важно да имају што више наставе уживо, док ће студенти виших година, који имају искуства с онлајн наставом, једним дијелом тако и наставити.

Захтјев групе студента за смањење школарине за 30 одсто, Поповићева је оцијенила да су свјесни ситуације да многи студенти имају озбиљне тешкоће да покрију трошкове студирања, али су околности такве да било какво линеарно смањење не би помогло студентима, а јако би угрозило факултете, преноси РТС.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић рекао је да ће се вјежбе на техничким и Медицинском факултету изводити уживо у одређеним групама и с прописаним мјерама заштите, а оцјењивање студената ће морати да буде уживо и то у мањим групама.

“Оно што можемо да омогућимо то је и да предиспитне активности буду онлајн, одређене врсте колоквијума и то смо већ примењивали на нашем универзитету, али наравно сам испит мора бити уживо”, поручио је Филиповић.

Здравко Витошевић, ректор Универзитета у Приштини с привременим сједиштем у Косовској Митровици, рекао је да ове године имају повећан упис студената за 10 одсто, а уписали су 1.017 бруцоша и да је Сенат Универзитета донио одлуку да ова школска година буде мјешовитог учења.

“Одлучено је да прва предавања за бруцоше буду уживо, тако што ће студенте поделити на мање студијске групе па ће имати могућност да осете тај академски живот и извесну посвећеност”, рекао је Витошевић и додао да ће и све неопходне вјежбе студенти изводити уживо.

У Србији се до сутра бруцоши усељавају у домове, а старији студенти већ добијају распореде предавања путем интернета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана