Kombinovana nastava na svim univerzitetima u Srbiji

Srna
Foto: Politika.rs

BEOGRAD - Na univerzitetima u Srbiji zbog virusa korona biće organizovana kombinovana nastava.

Rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da nema mogućnosti da nastava bude drugačije organizovana i da će se nastava prilagođavati u zavisnosti od epidemioloških uslova.

Popovićeva je navela da će nastava za brucoše biti kabinetska, jer je za njih važno da imaju što više nastave uživo, dok će studenti viših godina, koji imaju iskustva s onlajn nastavom, jednim dijelom tako i nastaviti.

Zahtjev grupe studenta za smanjenje školarine za 30 odsto, Popovićeva je ocijenila da su svjesni situacije da mnogi studenti imaju ozbiljne teškoće da pokriju troškove studiranja, ali su okolnosti takve da bilo kakvo linearno smanjenje ne bi pomoglo studentima, a jako bi ugrozilo fakultete, prenosi RTS.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da će se vježbe na tehničkim i Medicinskom fakultetu izvoditi uživo u određenim grupama i s propisanim mjerama zaštite, a ocjenjivanje studenata će morati da bude uživo i to u manjim grupama.

“Ono što možemo da omogućimo to je i da predispitne aktivnosti budu onlajn, određene vrste kolokvijuma i to smo već primenjivali na našem univerzitetu, ali naravno sam ispit mora biti uživo”, poručio je Filipović.

Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini s privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da ove godine imaju povećan upis studenata za 10 odsto, a upisali su 1.017 brucoša i da je Senat Univerziteta donio odluku da ova školska godina bude mješovitog učenja.

“Odlučeno je da prva predavanja za brucoše budu uživo, tako što će studente podeliti na manje studijske grupe pa će imati mogućnost da osete taj akademski život i izvesnu posvećenost”, rekao je Vitošević i dodao da će i sve neophodne vježbe studenti izvoditi uživo.

U Srbiji se do sutra brucoši useljavaju u domove, a stariji studenti već dobijaju rasporede predavanja putem interneta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana