Кнежевић: Главни задатак - очување континуитета и традиције

Срна
Кнежевић: Главни задатак - очување континуитета и традиције

БЕОГРАД - Нови предсједник Српске академије наука и уметности /САНУ/ Зоран Кнежевић изјавио је данас да је захтјев неких политичких партија да се САНУ изјасни о Косову и Метохији и о понуђеним приједлозима дио дневне политике и да то не треба да буде простор дјеловања Академије, али да ће помоћи колико треба.

"Политика - политичарима, а ми ћемо ту да помогнемо колико треба и колико нас позову. САНУ је пре две године била једна од ретких институција која се одазвала позиву да учествује у јавној расправи о питању Косова. Објавили смо и једну књигу, зборник са разним мишљењима, али је то негде нестало у јавности као вода у песку", рекао је Кнежевић новинарима.

Према његовим ријечима, САНУ је само у посљедњих неколико година учинила велике напоре да одговори на нека од тих питања.

"Имали смо изванредан скуп посвећен међународно-правном аспекту сецесије. Водимо рачуна и о културном наслеђу и радимо многе друге ствари. По мом мишљењу, политика је постала сувише озбиљан посао да би се њоме бавили људи који нису политичари као што смо ми у Академији", оцијенио је Кнежевић.

Кнежевић је истакао да обавезама које га чекају прилази са дужним поштовањем и великом одговорношћу, као и спремношћу на предан рад и са надом да ће се, уз помоћ чланова САНУ, успјешно носити са изазовима са којима ће се сви неминовно и свакодневно суочавати.

"Знам да неће бити лако, нити једноставно. Времена су, као што су и често била кроз нашу историју, тешка и сложена, па ваља имати стрпљења и мудрости да их разумемо и да им се прилагодимо како би нашу Академију увек водили мирним водама до сигурних лука", рекао је Кнежевић.

Он је најавио да је спреман да саслуша све конструктивне идеје чланова САНУ и све примједбе и сугестије, нагласивши да ће учинити све што је у његовој моћи да Академији обезбиједи континуитет са претходним периодом и традицијом коју баштини, као и управљање у складу са највишим стандардима.

Одговарајући на питање на чему ће инсистирати, он је подсјетио да је навео да су окоснице његовог програма пројекти од националног капиталног значаја, а то су израда рјечника и Српске енциклопедије, као и стална брига о српском језику и писму.

Зоран Кнежевић српски је физичар и астроном и у свијету га сматрају за једног од најбољих познавалаца малих тијела у свемиру. "Астероид 3900 Кнежевић" назван је по њему на приједлог италијанских астронома.

Био је предсједник Академијског одбора за науку САНУ, редовни члан Одјељења за математику, физику и гео-науке у САНУ и Генерални секретар САНУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана