Knežević: Glavni zadatak - očuvanje kontinuiteta i tradicije

Srna
Knežević: Glavni zadatak - očuvanje kontinuiteta i tradicije

BEOGRAD - Novi predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Zoran Knežević izjavio je danas da je zahtjev nekih političkih partija da se SANU izjasni o Kosovu i Metohiji i o ponuđenim prijedlozima dio dnevne politike i da to ne treba da bude prostor djelovanja Akademije, ali da će pomoći koliko treba.

"Politika - političarima, a mi ćemo tu da pomognemo koliko treba i koliko nas pozovu. SANU je pre dve godine bila jedna od retkih institucija koja se odazvala pozivu da učestvuje u javnoj raspravi o pitanju Kosova. Objavili smo i jednu knjigu, zbornik sa raznim mišljenjima, ali je to negde nestalo u javnosti kao voda u pesku", rekao je Knežević novinarima.

Prema njegovim riječima, SANU je samo u posljednjih nekoliko godina učinila velike napore da odgovori na neka od tih pitanja.

"Imali smo izvanredan skup posvećen međunarodno-pravnom aspektu secesije. Vodimo računa i o kulturnom nasleđu i radimo mnoge druge stvari. Po mom mišljenju, politika je postala suviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari kao što smo mi u Akademiji", ocijenio je Knežević.

Knežević je istakao da obavezama koje ga čekaju prilazi sa dužnim poštovanjem i velikom odgovornošću, kao i spremnošću na predan rad i sa nadom da će se, uz pomoć članova SANU, uspješno nositi sa izazovima sa kojima će se svi neminovno i svakodnevno suočavati.

"Znam da neće biti lako, niti jednostavno. Vremena su, kao što su i često bila kroz našu istoriju, teška i složena, pa valja imati strpljenja i mudrosti da ih razumemo i da im se prilagodimo kako bi našu Akademiju uvek vodili mirnim vodama do sigurnih luka", rekao je Knežević.

On je najavio da je spreman da sasluša sve konstruktivne ideje članova SANU i sve primjedbe i sugestije, naglasivši da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Akademiji obezbijedi kontinuitet sa prethodnim periodom i tradicijom koju baštini, kao i upravljanje u skladu sa najvišim standardima.

Odgovarajući na pitanje na čemu će insistirati, on je podsjetio da je naveo da su okosnice njegovog programa projekti od nacionalnog kapitalnog značaja, a to su izrada rječnika i Srpske enciklopedije, kao i stalna briga o srpskom jeziku i pismu.

Zoran Knežević srpski je fizičar i astronom i u svijetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tijela u svemiru. "Asteroid 3900 Knežević" nazvan je po njemu na prijedlog italijanskih astronoma.

Bio je predsjednik Akademijskog odbora za nauku SANU, redovni član Odjeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke u SANU i Generalni sekretar SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana