Кисић Тепавчевић: Нове мјере за повратнике са љетовања

Танјуг
Кисић Тепавчевић: Нове мјере за повратнике са љетовања

Замјеник директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је вечерас да није истина да ће сви који се буду враћали из страних земаља у Србију морати да иду у ковид амбуланте.

Грађани ће на прелазу добити одређено упутство и здравствено упозорење и мораће да се пријаве на одређени портал, ту ће ући преко свог ЛБО и матичног броја. Онда ће да испуне један кратак упитник, такозвану самопроцјену са основним сетом потенцијалних симптома, а након тога се добије резултат на основу кога се орјентационо процјењује да ли особа треба да се јави у ковид амбуланту, објаснила је Кисић Тепавчевићева.

- Ако нема симптоме, онда ће добити списак мјера којих мора да се придржава. Биће назначено да је особа дужна да и десетог дана по доласку у земљу опет попуни упитник. Када се попуни тест, све особе ће моћи да сачувају ту самопроцјену и у случају потребе прикажу да имају и пријаву и одјаву – рекла је Кисић Тепавчевићева, пише Курир.

Она је додала да ако буде сумње на присуство вируса, грађани ће моћи аутоматски да ступе у контакт са ковид амбулантом и закажу преглед.

Кисић Тепавчевићева је објаснила да је према посљедњим информацијама око 75.000 српских грађана прешло границу са Црном Гором, око 100.000 са Хрватском, а између 2.000 и 3.000 са Египтом и Турском.

Она је додала да је велики број српских грађана у земљама које су “ризичне” и да ће се сви они вратити у Србију, због чега су уведене нове мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана