Kisić Tepavčević: Nove mjere za povratnike sa ljetovanja

Tanjug
Kisić Tepavčević: Nove mjere za povratnike sa ljetovanja

Zamjenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da nije istina da će svi koji se budu vraćali iz stranih zemalja u Srbiju morati da idu u kovid ambulante.

Građani će na prelazu dobiti određeno uputstvo i zdravstveno upozorenje i moraće da se prijave na određeni portal, tu će ući preko svog LBO i matičnog broja. Onda će da ispune jedan kratak upitnik, takozvanu samoprocjenu sa osnovnim setom potencijalnih simptoma, a nakon toga se dobije rezultat na osnovu koga se orjentaciono procjenjuje da li osoba treba da se javi u kovid ambulantu, objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

- Ako nema simptome, onda će dobiti spisak mjera kojih mora da se pridržava. Biće naznačeno da je osoba dužna da i desetog dana po dolasku u zemlju opet popuni upitnik. Kada se popuni test, sve osobe će moći da sačuvaju tu samoprocjenu i u slučaju potrebe prikažu da imaju i prijavu i odjavu – rekla je Kisić Tepavčevićeva, piše Kurir.

Ona je dodala da ako bude sumnje na prisustvo virusa, građani će moći automatski da stupe u kontakt sa kovid ambulantom i zakažu pregled.

Kisić Tepavčevićeva je objasnila da je prema posljednjim informacijama oko 75.000 srpskih građana prešlo granicu sa Crnom Gorom, oko 100.000 sa Hrvatskom, a između 2.000 i 3.000 sa Egiptom i Turskom.

Ona je dodala da je veliki broj srpskih građana u zemljama koje su “rizične” i da će se svi oni vratiti u Srbiju, zbog čega su uvedene nove mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana