Кисић Тепавчевић: Епидемиолошка ситуација стабилна, вирус све слабији

Срна
Кисић Тепавчевић: Епидемиолошка ситуација стабилна, вирус све слабији

БЕОГРАД - Замјеница директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је епидемиолошка ситуација на подручју целе Србије стабилна, да је све мање захтјева за хоспитализацију обољелих и да број умрлих и пацијената на респираторима показује да је ослабила способност вируса да изазове теже форме болести.

Кисић Тепавчевић је рекла да се претходних дана вирус ширио у два радна колектива што се, каже, директно одразило на укупан број случајева.

Она је за РТС казала да се у тим случајевима на време реаговало и да се урадило све да се спречи даље ширење вируса.

Када је реч о подацима за јучерашњи дан када је број оболелих поново порастао, Кисић Тепавчевић је поновила да су то углавном контакти радника из Врања и да особе које су откривене имају благе или никакве симптоме.

Како је навела, ако се погледају индикације за тестирање у окружењу, стратегије се базирају на томе да се не тестирају особе без симптома.

Истакла је да је циљ да се тестирањем открију и особе без симптома вируса и да се на време изолују јер могу да буду резервоари инфекције.

Кисић Тепавчевић је приметила да се наставља тренд пада учесталости вируса у свим регионима и додала да је битно да је све мање захтева за хоспитализацију.

Нагласила је да је у овом моменту 13 особа на респираторима, са тежим формама болести.

"Сви чекамо дан када нећемо пријавити ниједан смртни исход. То су сада најбитнији епидемиолошки параметри", рекла је Кисић Тепавчевић.

Додала је да број умрлих и број пацијената на респираторима показује да је ослабила способност вируса да изазове теже форме болести.

Препорука кризног штаба је да од сутра, сви који улазе у земљу не морају да имају урађен пи-си-ар тест, а Кисић Тепавчевић је рекла да од самог почетка није било консензуса међу земљама о томе како да поступају са путницима у међународном саобраћају.

Како каже, границе се све више отварају и то укључује пословна и туристичка путовања. Додала је да су мере физичког дистанцирања, прања руку и ношења маски многима биле смешне, али да оне имају ефекта када је у питању коронавирус.

Напоменула је да тест није гаранција и да се показало да, ако неко добје негативан резултат, долази до растрећења и онда попусте све мере.

Упозорила је и на могућност лажног негативног тестирања, али и заражавања након 72 сата.

Када је реч о летењу авионом, Кисић Тепавчевић је казала да су фактори који утичу на ширење вируса дужина лета и боравак у затвореном простору и да се због тога препоручује ношење маски.

Додала је да је вентилација авиона безбедна јер се током лета често измени комплетан ваздух.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана