Кфор: Били смо обавјештени о акцији полиције непосредно прије; Еулекс: Нисмо знали

Tанјуг
Foto: Коссев

ПРИШТИНА - КФОР је непосредно прије почетка упада такозване косовске полиције у филијале банке Поштанске штедионице у четири општине на сјеверу Косова и Метохије био обавјештен о тој акцији, саопштила је данас та мисија.

Како је мисија навела у саопштењу, службеници КФОР-а нису били укључени у ту акцију. 

„Мисија очекује благовремене консултације о било којој акцији косовске полиције или  КБС која би могла да утиче на регионалну безбедност. КФОР наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ обезбјеђујуćи безбедносни оквир неопходан да би дипломатија напредовала“, наводи се у саопштењу. 

Додаје се и да је дијалог једини начин да се ријеше неријешена питања и дође до решења која поштују права свих заједница. 

„КФОР наставља да спроводи свој мандат, заснован на Резолуцији Савјета безбедности УН 1244 из 1999. године, да обезбједи безбједно и безбједно окружење за све заједнице које живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно“, закључио је Кфор. 

Раније данас мисија Еулекс је у одговору Тањугу рекла да није била обавјештени да ће да дође до упада тзв. косовске полиције у филијале Поштанске штедионице, али да су по мандату посматрали акцију. 

Припадници тзв. косовске полиције упали су у понедјељак у експозитуре Поштанске штедионице у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, док су грађани покушавали да подигну пензију, социјалну помоћ и друга новачна средства, док је директор филијале Банке Поштанска штедионица у Косовској Митровици Игор Радић, приведен у својству свједока и након тога пуштен. 

Амерички Стејт департмент, мисија ОЕБС-а и ЕУ изразили су забринутост због акције која, како су навели, није искоординисана са међународним партнерима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана