Kfor: Bili smo obavješteni o akciji policije neposredno prije; Euleks: Nismo znali

Tanjug
Foto: Kossev

PRIŠTINA - KFOR je neposredno prije početka upada takozvane kosovske policije u filijale banke Poštanske štedionice u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije bio obavješten o toj akciji, saopštila je danas ta misija.

Kako je misija navela u saopštenju, službenici KFOR-a nisu bili uključeni u tu akciju. 

„Misija očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji kosovske policije ili  KBS koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost. KFOR nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU obezbjeđujući bezbednosni okvir neophodan da bi diplomatija napredovala“, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se i da je dijalog jedini način da se riješe neriješena pitanja i dođe do rešenja koja poštuju prava svih zajednica. 

„KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat, zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbjedi bezbjedno i bezbjedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno“, zaključio je Kfor. 

Ranije danas misija Euleks je u odgovoru Tanjugu rekla da nije bila obavješteni da će da dođe do upada tzv. kosovske policije u filijale Poštanske štedionice, ali da su po mandatu posmatrali akciju. 

Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u ponedjeljak u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, dok je direktor filijale Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić, priveden u svojstvu svjedoka i nakon toga pušten. 

Američki Stejt department, misija OEBS-a i EU izrazili su zabrinutost zbog akcije koja, kako su naveli, nije iskoordinisana sa međunarodnim partnerima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana