Католичка миса на остацима православног храма, СПЦ протестује

Срна
Католичка миса на остацима православног храма, СПЦ протестује

Београд - На остацима средњовјековног православне Цркве Светог Николе на Новом Брду, на Косову и Метохији, служена је католичка миса без знања Српске православне цркве /СПЦ/, која је оцијенила да је ријеч о злоупотреби њене духовне и културне баштине.

Након што је у сриједу, 31. јула, одржана католичка миса, данас је православни свештеник Стево Митрић из Новог Брда светио водицу на том мјесту, пренио је РТС.

На сајту Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерђи и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом вјерника служили мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврђаве.

Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског Завода за заштиту споменика културе, а вијест је пренијело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

Епархија рашко-призренска је објавила саопштење у којем истиче да је дубоко разочарана “очигледним чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ, и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је забележено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној”.

У саопштењу се истиче да служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међувјерске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је планом бившег специјалног изасланика генералног секретара УН Мартија Ахтисарија, управо на приједлог СПЦ, укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца.

Како се додаје у саопштењу, Епархија ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације Цркве Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

Прије два мјесеца објављена је вијест да Цркву Светог Николе институције самопроглашеног Косова желе да претворе у тробродну католичку базилику.

Дио конзерваторских радова већ је изведен, а СПЦ се оштро томе успротивила.

Арехеолог и коаутор монографије “Црква Светог Николе – катедрала града Новог Брда” рекао је за РТС да Археолошки институт из Приштине није ни смио да ради ништа на том простору, јер је према Ахтисаријевом плану Ново Брдо јасно означено као српски споменик културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана