Katolička misa na ostacima pravoslavnog hrama, SPC protestuje

Srna
Katolička misa na ostacima pravoslavnog hrama, SPC protestuje

Beograd - Na ostacima srednjovjekovnog pravoslavne Crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, na Kosovu i Metohiji, služena je katolička misa bez znanja Srpske pravoslavne crkve /SPC/, koja je ocijenila da je riječ o zloupotrebi njene duhovne i kulturne baštine.

Nakon što je u srijedu, 31. jula, održana katolička misa, danas je pravoslavni sveštenik Stevo Mitrić iz Novog Brda svetio vodicu na tom mjestu, prenio je RTS.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vjernika služili misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vijest je prenijelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija raško-prizrenska je objavila saopštenje u kojem ističe da je duboko razočarana “očiglednim činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC, i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj”.

U saopštenju se ističe da služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuvjerske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je planom bivšeg specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, upravo na prijedlog SPC, uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca.

Kako se dodaje u saopštenju, Eparhija će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije Crkve Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Prije dva mjeseca objavljena je vijest da Crkvu Svetog Nikole institucije samoproglašenog Kosova žele da pretvore u trobrodnu katoličku baziliku.

Dio konzervatorskih radova već je izveden, a SPC se oštro tome usprotivila.

Areheolog i koautor monografije “Crkva Svetog Nikole – katedrala grada Novog Brda” rekao je za RTS da Arheološki institut iz Prištine nije ni smio da radi ništa na tom prostoru, jer je prema Ahtisarijevom planu Novo Brdo jasno označeno kao srpski spomenik kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana