Каменована српска црква у Косовској Витини

Срна
Каменована српска црква у Косовској Витини

Непознати починиоци каменовали су Цркву Свете Петке у Косовској Витини, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија је поново затражила од припадника међународних институција и мисија на Косову и Метохији да се степен заштите српских вјерских објеката подигне на још виши ниво, а вјерницима гарантује мир и безбједност јер без тога "њихов мандат губи сваки реални смисао".

Из Канцеларије су подсјетили да је синоћњем инциденту у Косовској Витини, у којем, на срећу, није било повријеђених, претходио покушај изгредника да на Ђурђевдан скину српску тробојку са звоника Цркве Светих апостола Петра и Павла у Клокоту.

– Овим се број напада на православне храмове на Косову и Метохији од почетка године попео на 10, а починиоци за ова гнусна злодјела нису ухапшени ни кажњени – наведено је у саопштењу.

Канцеларија констатује да број инцидената у којима се на мети нашла вјерска и културна баштина Србије у јужној покрајини алармира да није ријеч о изолованим догађајима.

– Ради се о серији напада чији је циљ заплаше и протерају преостали српски живаљ у покрајини, јер је добро познато да су наши храмови важна места саборности српског народа на Косову и Метохији – поручују из Канцеларије.

Као посебно симптоматично је оцијењено да су напади учесталији током црквених празника, чиме се шаље недвосмислена порука Србима на Косову и Метохији да немају права на мир, али је и јасан сигнал нетрпељивости према свему српском.

– Нажалост, политика некажњивости и умањивање важности ових напада чему сведочимо из Приштине, стимулативно делују на изгреднике – закључују је из Канцеларије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана