Kamenovana srpska crkva u Kosovskoj Vitini

Srna
Kamenovana srpska crkva u Kosovskoj Vitini

Nepoznati počinioci kamenovali su Crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je ponovo zatražila od pripadnika međunarodnih institucija i misija na Kosovu i Metohiji da se stepen zaštite srpskih vjerskih objekata podigne na još viši nivo, a vjernicima garantuje mir i bezbjednost jer bez toga "njihov mandat gubi svaki realni smisao".

Iz Kancelarije su podsjetili da je sinoćnjem incidentu u Kosovskoj Vitini, u kojem, na sreću, nije bilo povrijeđenih, prethodio pokušaj izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonika Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Klokotu.

– Ovim se broj napada na pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji od početka godine popeo na 10, a počinioci za ova gnusna zlodjela nisu uhapšeni ni kažnjeni – navedeno je u saopštenju.

Kancelarija konstatuje da broj incidenata u kojima se na meti našla vjerska i kulturna baština Srbije u južnoj pokrajini alarmira da nije riječ o izolovanim događajima.

– Radi se o seriji napada čiji je cilj zaplaše i proteraju preostali srpski živalj u pokrajini, jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – poručuju iz Kancelarije.

Kao posebno simptomatično je ocijenjeno da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima na Kosovu i Metohiji da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom.

– Nažalost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike – zaključuju je iz Kancelarije.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana