Јута и Ер Србија: Доплата за гориво од 30евра за чартер летове

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Туристичке агенције ће морати да уведу доплате за гориво свим путницима који су до сада уплатили своје љетне аранжмане, од 30 и више евра за чартер летове, зависно од појединачних дестинација, због великих осцилација цијена нафтних деривата.

Како је наведено у заједничком саопштењу ЕР Србије, Јуте и Туристичких агенција закупаца чартер летова, за ову туристичку сезону доплата за гориво је неопходна будући да је због великих турбуленција на светском тржишту нафтних деривата у претходних пет месеци, цијена авио-горива порасла је за око 100 одсто.

Имајући у виду да је цијена горива један од кључних елемената цијене чартер летова, да би се обезбједила сигурна реализација уговора потписаних са туристичким агенцијама закупцима, Ер Србија је била принуђена да коригује првобитне цијене закупа авиона за потребе чартер летова и да потпише анексе ранијих уговора са туристичким агенцијама.

Последично, туристичке агенције ће морати да уведу доплате за гориво за све путнике који су до сада уплатили своје летње аранжмане, а које ће се кретати од 30 и вше евра по путнику, зависно од појединачних дестинација, односно дужине трајања љета.

Национална авио-компанија и туристичке агенције договор о чартер летовима за ову сезону постигли су крајем 2021. и почетком 2022. године, а у међувремену су на тржишту нафтних деривата наступиле околности које у том тренутку није било могуће предвидети.

"Цене авио-горива достигле су свој вишегодишњи максимум, па је самим тим била неминовна и корекција цена закупа чартер летова, односно увођење поменуте доплате за гориво, имајући у виду да су претходне цене биле пројектоване на основу драстично другачијих услова на тржишту авио-горива", пише у саопштењу.

Ер Србија и туристичке агенције ће наставити да заједнички прате кретања на тржишту нафтних деривата, а у случају пада цијена авио-горива, цијене летова ће бити кориговане наниже.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана