Juta i Er Srbija: Doplata za gorivo od 30evra za čarter letove

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su do sada uplatili svoje ljetne aranžmane, od 30 i više evra za čarter letove, zavisno od pojedinačnih destinacija, zbog velikih oscilacija cijena naftnih derivata.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju ER Srbije, Jute i Turističkih agencija zakupaca čarter letova, za ovu turističku sezonu doplata za gorivo je neophodna budući da je zbog velikih turbulencija na svetskom tržištu naftnih derivata u prethodnih pet meseci, cijena avio-goriva porasla je za oko 100 odsto.

Imajući u vidu da je cijena goriva jedan od ključnih elemenata cijene čarter letova, da bi se obezbjedila sigurna realizacija ugovora potpisanih sa turističkim agencijama zakupcima, Er Srbija je bila prinuđena da koriguje prvobitne cijene zakupa aviona za potrebe čarter letova i da potpiše anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama.

Posledično, turističke agencije će morati da uvedu doplate za gorivo za sve putnike koji su do sada uplatili svoje letnje aranžmane, a koje će se kretati od 30 i vše evra po putniku, zavisno od pojedinačnih destinacija, odnosno dužine trajanja ljeta.

Nacionalna avio-kompanija i turističke agencije dogovor o čarter letovima za ovu sezonu postigli su krajem 2021. i početkom 2022. godine, a u međuvremenu su na tržištu naftnih derivata nastupile okolnosti koje u tom trenutku nije bilo moguće predvideti.

"Cene avio-goriva dostigle su svoj višegodišnji maksimum, pa je samim tim bila neminovna i korekcija cena zakupa čarter letova, odnosno uvođenje pomenute doplate za gorivo, imajući u vidu da su prethodne cene bile projektovane na osnovu drastično drugačijih uslova na tržištu avio-goriva", piše u saopštenju.

Er Srbija i turističke agencije će nastaviti da zajednički prate kretanja na tržištu naftnih derivata, a u slučaju pada cijena avio-goriva, cijene letova će biti korigovane naniže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana