Још нема захтjева за Шешеља из Хага

Агенције
Још нема захтjева за Шешеља из Хага

Београд - Влада Србије још није добила званичан захтјев Жалбеног већа трибунала за повратак Војислава Шешеља у притворску јединицу, изјавио је премијер Александар Вучић.

"По добијању захтева, Влада Србије поступиће по закону Републике Србије и у складу с међународним јавним правом", рекао је Вучић у разговору с главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, наводи се у саопштењу из Владе Србије.

"По добијању захтева, Влада Србије поступиће по закону Републике Србије и у складу с међународним јавним правом", рекао је Вучић, наводи се у саопштењу из Владе Србије.

У разговору је закључено да нема отворених питања у редовној сарадњи Владе Србије и Тужилаштва Хашког трибунала.

Брамерц је у посјети Београду у оквиру припрема за редовни шестомјесечни извјештај Савјету безбједности Уједињених нација који треба да поднесе у првој недјељи јуна.

Жалбено вијеће Хашког трибунала наложило је да Војислав Шешељ, оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-93, до 26. маја буде враћен у притвор Трибунала.

Он је пуштен на привремену слободу 12. новембра 2014. године из хуманитарних разлога, ради лијечења.

Шешељ се добровољно предао Трибуналу у фебруару 2003. године, али му пресуда још није изречена.

Серж Брамерц сусрео се и са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Они су закључили да је унапређена сарадња у региону у предметима ратних злочина постала снажна препрека некажњивости.

Како је саопштило Тужилаштво за ратне злочине, Вукчевић и Брамерц су разговарали о унапређењу сарадње у региону са Хашким трибуналом.

Тужиоци су се сложили да је потребно оснажити маханизме регионалне сарадње кроз реализацију пројекта официри за везу и унапредити рад на предметима формирањем заједничких истражних тимова.

За главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца организован је пријем у Министарству унутрашњих послова.

Том приликом Брамерц је похвалио рад Службе за откривање ратних злочина МУП-а.

Министар Небојша Стефановић и Брамерц су оцјенили да је сарадња тог ресора и Међународног кривичног суда за бившу Југославију изузетно добра.

Стефановић је Брамерца упознао о активностима које то министарство предузима на испуњавању обавеза из Поглавља 24 и додао да ће МУП наставити рад са резидуалним механизмом, који је правни наслиједник Хашког трибунала, саопштио је Биро МУП-а Србије за сарадњу с медијима.

Брамерц је, како се наводи, пружио је подршку Србији на путу европских интеграција.

Како је најављено из Хашког трибунала, тужилац ће током посјете разговарати и са министром правде Николом Селаковићем, као и представницима међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана