Још једно писмо српске ћирилице за интернет - "лингва РНИДС"

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС), која управља регистром назива националних домена .рс и .срб је, поводом 10 година ћириличког домена .срб, представила још једно писмо српске ћирилице дизајнирано за екрански приказ и употребу на интернету "лингва РНИДС".

"Лингва РНИДС" је серифно писмо са четири фонта које је намијењено за екрански приказ, а подједнако добро може да се користи и за приређивање штампаних материјала, саопштено је на сајту ове фондације. 

То је треће писмо креирано у сарадњи са организацијом "Типометар" које РНИДС поклања, а претходно су поклоњена писма "ареал РНИДС" и "орто РНИДС", такође доступна за преузимање на веб-сајту. "Лингва РНДИС" је серифно типографско писмо прелазног типа, изведено у усправном и курзивном облику. Фонтови су тин (Лингва РНИДС-Thin), регулар (Лингва РНИДС-Regular),  (Лингва РНИДС-Bold) и италик (Лингва РНИДС-Italic).

Петар Василић, аутор писма, на онлајн догађају "Ћирилица у оку посматрача" рекао је да је рад на писму трајао још из периода када је припремао мастер рад, те додао да бесплатни (најчешће "Гуглови") фонтови који подржавају ћирилицу, махом садрже руске курзивне облике. Славимир Стојановић Футро, визуелни умјетник и дизајнер чији су радови освојили више од 300 награда широм свијета, рекао је да је ћирилица треће писмо ЕУ.

"Ћирилица је писмо које има своју тежину, писмо чија је употреба донекле занемарена у дизајнерским круговима често због тога што су фонтови били занемарени", рекао је он. Србија има два равноправна национална интернет домена .рс и .срб, који су ознака територијалне припадности и као такви изузетно важни за дефинисање интернет идентитета свих који живе или раде у Србији. Домен .срб је регистрован 27. јануара 2012. године, а домен .рс 10. марта 2008. РНИДС је основан 8. јула 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана