Još jedno pismo srpske ćirilice za internet - "lingva RNIDS"

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja upravlja registrom naziva nacionalnih domena .rs i .srb je, povodom 10 godina ćiriličkog domena .srb, predstavila još jedno pismo srpske ćirilice dizajnirano za ekranski prikaz i upotrebu na internetu "lingva RNIDS".

"Lingva RNIDS" je serifno pismo sa četiri fonta koje je namijenjeno za ekranski prikaz, a podjednako dobro može da se koristi i za priređivanje štampanih materijala, saopšteno je na sajtu ove fondacije. 

To je treće pismo kreirano u saradnji sa organizacijom "Tipometar" koje RNIDS poklanja, a prethodno su poklonjena pisma "areal RNIDS" i "orto RNIDS", takođe dostupna za preuzimanje na veb-sajtu. "Lingva RNDIS" je serifno tipografsko pismo prelaznog tipa, izvedeno u uspravnom i kurzivnom obliku. Fontovi su tin (Lingva RNIDS-Thin), regular (Lingva RNIDS-Regular),  (Lingva RNIDS-Bold) i italik (Lingva RNIDS-Italic).

Petar Vasilić, autor pisma, na onlajn događaju "Ćirilica u oku posmatrača" rekao je da je rad na pismu trajao još iz perioda kada je pripremao master rad, te dodao da besplatni (najčešće "Guglovi") fontovi koji podržavaju ćirilicu, mahom sadrže ruske kurzivne oblike. Slavimir Stojanović Futro, vizuelni umjetnik i dizajner čiji su radovi osvojili više od 300 nagrada širom svijeta, rekao je da je ćirilica treće pismo EU.

"Ćirilica je pismo koje ima svoju težinu, pismo čija je upotreba donekle zanemarena u dizajnerskim krugovima često zbog toga što su fontovi bili zanemareni", rekao je on. Srbija ima dva ravnopravna nacionalna internet domena .rs i .srb, koji su oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takvi izuzetno važni za definisanje internet identiteta svih koji žive ili rade u Srbiji. Domen .srb je registrovan 27. januara 2012. godine, a domen .rs 10. marta 2008. RNIDS je osnovan 8. jula 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana