Један од заробљених војника на слици препознао бившег припадника "Зенги"

Танјуг
Један од заробљених војника на слици препознао бившег припадника "Зенги"

БЕОГРАД - У Одjељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду данас је свjедочењем једног од оштећених војника настављено суђење некадашњем припаднику Збора народне гарде (ЗНГ-Зенге) Бранку Тунићу (59).

Он је оптуженон за убиство војника ЈНА Марка Утржана и за злостављање још 14 војника ЈНА у логору Ракитје у Загребу, септембра 1991. године.

Војник Ж.Л. који у овом предмету има статус оштећеног, јер је био у логору Ракитје, показао је на фотографији "Бранка" Албанца, који је према наводима из оптужнице убио Утржана и злостављао остале војнике.

Оштећени је детаљно описао како су војници одвођени на "чишћење подрума", што је у преводу значило да ће их стражари пребити.

Описао је да су им прилком одвођења у подрум везали руке иза леђа лисицама, након чега су их тукли пендрецима, рукама и ногама, наводећи да је њему током батина утрнуло цijело тijело, као и да стражари нису гледали гдjе ударају већ су их тукли по цijелом тijелу.

Свjедок је рекао да су њега током тих 15 дана у логору пет пута водили у подрум и тукли, док је једном послijе пребијања почела да му цури крв из ушију, након чега су га одвели код qекара.

Свjедок је испричао да је међу стражарима био један "Босанац", Жељко, који је био коректан према заробљеницима, додајући да им је он и пренiо да је Утржан убијен у подруму.

Жељко је овом оштећеном испричао да му је спасио живот, јер је Бранко након убијања Утражана хтио њега да води у подрум. Ж.Л. је на питање судије да ли је био уплашен током тих 15 дана колико су провели у логору, рекао да му је тада већ било свеједно да ли га туку или не, јер је "дигао руке, па шта буде буде".

Други оштећени у овом предмету П.С. такође је посвједочио су их припадници Зенги тукли у подруму, што се углавном дешавало ноћу, напомињући да је њему највише врат страдао, јер му је неколико година касније дијагностификована дископатија, као посљедица злостављања.

Потврдио је да је "Босанац" пренио заробљеницима да је стражар Бранко убио Утржана. Причајући о стражару Бранку, свједок је рекао да је он био оличење зла, јер му се мржња видјела у очима, као и да је имао акценат као да је са Косова и Метохије.

Испричао је да има посљедице од логора, те да има психичке проблеме због којих пије лијекове, као и да не може редовно да спава јер има ноћне море о том периоду.

П.С. је рекао да је једном приликом био спуштен у подрум заједно са Утржаном, али да су Утражана стражари одвукли у другу просторију, након што је Бранко кренуо да га туче, док је П.С. остао у просторији гдје су га друга два стражара тукла.

Слиједеће рочиште заказано је за 16.јануар.

Тунићу се суди у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије, он је поријеклом с Косова и Метохије из општине Витина, а сада живи у Хрватској.

Према потврђеној оптужници Тужилаштва за ратне злочине Србије, у коју је Тањуг имао увид, Тунић се терети да је од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у Загребу, као припадник Зенга заједно са више НН припадника исте јединице, кршио правила међународног права за вријеме оружаног сукоба који је тада постојао у Републици Хрватској.

Овај сукоб, како се наводи, није имао карактер међународног сукоба, а водио се између снага Југословенске Народне Армије (ЈНА) са једне стране и хрватских оружаних формација у коју су спадале јединице тзв. (ЗНГ) и Министарства унутрашњих послова (МУП) РХ са друге стране Тунић и остала НН лица извршила су ратни злочин против ратних заробљеника, односно према војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се.

Заробљени војници су спроведени у објекат Зенги и МУП-а Хрватској у насељу Ракитје, гдје их је Тунић застрашивао, мучио, тјелесно повређивао, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА је убио хицем из пиштоља.

Он је, према оптужници, у више наврата у просторијама у којима су заробљеници боравили, обједовали и у подрумским просторијама, оштећене М.У, Ж.Л, Т.Н, Р.Д, Д.Д, Ж.Ј, Б.Б, М.П, С.А, Д.С, П.С, Г.М, Г.С. и Г.Г. тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и тијелу, те гуменом палицом по леђима и табанима.

Везивао их је лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима, пријетио им ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цијев оружја у уста и на слијепоочницу, пријетећи им убиством, гасио им цигарете по тијелу и мокрио по њима.

"Све то је за посљедицу имало повреде тјелесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижавање оштећених", навело је тужилаштво.

Потом је 30. септембра 1991. године, приликом батињања војника М.У, Тунић из пиштоља испалио хитац њему у главу, нанијевши му прострелну рану главе, којој је младић подлегао на лицу мјеста.

Пуномоћник оштећених, адвокат Душан Братић, каже за Тањуг да се након писања медија о овом слуцају, јавило још шест људи који су злостављани у Ракитју од стране овог оптуженог.

Један од тих оштећених је држављанин Северне Македоније, а један Босне и Херцеговине, прецизира Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана