Jedan od zarobljenih vojnika na slici prepoznao bivšeg pripadnika "Zengi"

Tanjug
Jedan od zarobljenih vojnika na slici prepoznao bivšeg pripadnika "Zengi"

BEOGRAD - U Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je svjedočenjem jednog od oštećenih vojnika nastavljeno suđenje nekadašnjem pripadniku Zbora narodne garde (ZNG-Zenge) Branku Tuniću (59).

On je optuženon za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana i za zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje u Zagrebu, septembra 1991. godine.

Vojnik Ž.L. koji u ovom predmetu ima status oštećenog, jer je bio u logoru Rakitje, pokazao je na fotografiji "Branka" Albanca, koji je prema navodima iz optužnice ubio Utržana i zlostavljao ostale vojnike.

Oštećeni je detaljno opisao kako su vojnici odvođeni na "čišćenje podruma", što je u prevodu značilo da će ih stražari prebiti.

Opisao je da su im prilkom odvođenja u podrum vezali ruke iza leđa lisicama, nakon čega su ih tukli pendrecima, rukama i nogama, navodeći da je njemu tokom batina utrnulo cijelo tijelo, kao i da stražari nisu gledali gdje udaraju već su ih tukli po cijelom tijelu.

Svjedok je rekao da su njega tokom tih 15 dana u logoru pet puta vodili u podrum i tukli, dok je jednom poslije prebijanja počela da mu curi krv iz ušiju, nakon čega su ga odveli kod qekara.

Svjedok je ispričao da je među stražarima bio jedan "Bosanac", Željko, koji je bio korektan prema zarobljenicima, dodajući da im je on i prenio da je Utržan ubijen u podrumu.

Željko je ovom oštećenom ispričao da mu je spasio život, jer je Branko nakon ubijanja Utražana htio njega da vodi u podrum. Ž.L. je na pitanje sudije da li je bio uplašen tokom tih 15 dana koliko su proveli u logoru, rekao da mu je tada već bilo svejedno da li ga tuku ili ne, jer je "digao ruke, pa šta bude bude".

Drugi oštećeni u ovom predmetu P.S. takođe je posvjedočio su ih pripadnici Zengi tukli u podrumu, što se uglavnom dešavalo noću, napominjući da je njemu najviše vrat stradao, jer mu je nekoliko godina kasnije dijagnostifikovana diskopatija, kao posljedica zlostavljanja.

Potvrdio je da je "Bosanac" prenio zarobljenicima da je stražar Branko ubio Utržana. Pričajući o stražaru Branku, svjedok je rekao da je on bio oličenje zla, jer mu se mržnja vidjela u očima, kao i da je imao akcenat kao da je sa Kosova i Metohije.

Ispričao je da ima posljedice od logora, te da ima psihičke probleme zbog kojih pije lijekove, kao i da ne može redovno da spava jer ima noćne more o tom periodu.

P.S. je rekao da je jednom prilikom bio spušten u podrum zajedno sa Utržanom, ali da su Utražana stražari odvukli u drugu prostoriju, nakon što je Branko krenuo da ga tuče, dok je P.S. ostao u prostoriji gdje su ga druga dva stražara tukla.

Slijedeće ročište zakazano je za 16.januar.

Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, on je porijeklom s Kosova i Metohije iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, u koju je Tanjug imao uvid, Tunić se tereti da je od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u Zagrebu, kao pripadnik Zenga zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, kršio pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba koji je tada postojao u Republici Hrvatskoj.

Ovaj sukob, kako se navodi, nije imao karakter međunarodnog sukoba, a vodio se između snaga Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) sa jedne strane i hrvatskih oružanih formacija u koju su spadale jedinice tzv. (ZNG) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RH sa druge strane Tunić i ostala NN lica izvršila su ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno prema vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se.

Zarobljeni vojnici su sprovedeni u objekat Zengi i MUP-a Hrvatskoj u naselju Rakitje, gdje ih je Tunić zastrašivao, mučio, tjelesno povređivao, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA je ubio hicem iz pištolja.

On je, prema optužnici, u više navrata u prostorijama u kojima su zarobljenici boravili, objedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene M.U, Ž.L, T.N, R.D, D.D, Ž.J, B.B, M.P, S.A, D.S, P.S, G.M, G.S. i G.G. tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i tijelu, te gumenom palicom po leđima i tabanima.

Vezivao ih je lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima, prijetio im nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cijev oružja u usta i na slijepoočnicu, prijeteći im ubistvom, gasio im cigarete po tijelu i mokrio po njima.

"Sve to je za posljedicu imalo povrede tjelesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i ponižavanje oštećenih", navelo je tužilaštvo.

Potom je 30. septembra 1991. godine, prilikom batinjanja vojnika M.U, Tunić iz pištolja ispalio hitac njemu u glavu, nanijevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je mladić podlegao na licu mjesta.

Punomoćnik oštećenih, advokat Dušan Bratić, kaže za Tanjug da se nakon pisanja medija o ovom slucaju, javilo još šest ljudi koji su zlostavljani u Rakitju od strane ovog optuženog.

Jedan od tih oštećenih je državljanin Severne Makedonije, a jedan Bosne i Hercegovine, precizira Bratić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana