Јанковић: Трагедија у Вршцу најпотреснији случај породичног насиља

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Повјереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оцијенила је данас да је посљедње убиство у Вршцу, у којем је отац убио двогодишњу ћерку, један је од најпотреснијих случајева у историји породичног насиља и истакла да та трагедија на најсуровији начин указује на размјере проблема са којим се суочавају грађани Србије.

Она је нагласила да смо дошли до тачке гдје "црвени аларм" упозорава да је крајње вријеме да сви надлежни у систему хитно реагују.

Повјереница је поручила да је неопходно да се случај детаљно анализира и покрене питање конкретне одговорности, имајући у виду да је мајка дјевојчице покренула законске механизме за заштиту, како се наводи у медијима, али да је супруг насилиник убио дијете.

"Ово није први случај са фаталним исходом, због чега се сви морамо запитати шта не функционише и шта као друштво морамо да урадимо да би се стање поправило, а жене охрабриле да насиље и насилника пријаве и буду сигурне да ће бити заштићене", казала је Јанковићева.

Подсјетила је да Повјереник за заштиту равноправности у својим годишњим извјештајима редовно указује на потребу јачања капацитета свих надлежних служби, нарочито у области социјалне и породично-правне заштите, како би могле адекватно да пруже подршку и помоћ, посебно онима који су у ризику од насиља или су претрпјели неки вид насиља.

Јанковић је упутила апел медијима да се у овом и у свим случајевима породичног насиља уздрже од сензационалистичког приступа и релативизације проблема, као и да поштују професионалне и етичке стандарде у извјештавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана