Janković: Tragedija u Vršcu najpotresniji slučaj porodičnog nasilja

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocijenila je danas da je posljednje ubistvo u Vršcu, u kojem je otac ubio dvogodišnju ćerku, jedan je od najpotresnijih slučajeva u istoriji porodičnog nasilja i istakla da ta tragedija na najsuroviji način ukazuje na razmjere problema sa kojim se suočavaju građani Srbije.

Ona je naglasila da smo došli do tačke gdje "crveni alarm" upozorava da je krajnje vrijeme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju.

Povjerenica je poručila da je neophodno da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti, imajući u vidu da je majka djevojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dijete.

"Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene", kazala je Jankovićeva.

Podsjetila je da Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti u svojim godišnjim izvještajima redovno ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta svih nadležnih službi, naročito u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, kako bi mogle adekvatno da pruže podršku i pomoć, posebno onima koji su u riziku od nasilja ili su pretrpjeli neki vid nasilja.

Janković je uputila apel medijima da se u ovom i u svim slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa i relativizacije problema, kao i da poštuju profesionalne i etičke standarde u izvještavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana