Јанковић: Србија водећа у заштити права старијих

Tанјуг
Foto: Принтскрин

СОФИЈА - Србија је прва држава која је урадила Посебан извјештај о дискриминацији старих грађана са пуном свијешћу и спремношћу да стави фокус на заштиту људских права старијих и буде лидер на овом пољу у региону, истакла је данас у Софији повјереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Како је саопштила њена канцеларија, повјереница је учествовала на Министарској конференцији о демографској отпорности "Обликовање демографске будућности Европе, путеви за напредовање друштва у свету брзих демографских промена" у Софији, гдје је представила примјере добре праксе у Србији.

Она је истакла да је Београд у септембру био домаћин регионалног представљања Глобалног извештаја УН о дискриминацији на основу старости, одакле је послат глобални позив на акцију „Стоп дискриминацији".

Јанковићева је навела програме који се спроводе широм Србији, гдје у културним центрима старији пружају бесплатне обуке младима из ликовног и културног стваралаштва, а у волонтерским центрима старији грађани пружају подршку својим суграђанима у свакодневном функционисању.

Као примјер повезивања више генерација у примjени научних сазнања, Јанковићева је представила клуб "Евергреен", гдjе више генерација истраживача социјалних прилика раде заједно, наводи се у саопштењу Канцеларије повjеренице за заштиту равноправности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана