Janković: Srbija vodeća u zaštiti prava starijih

Tanjug
Foto: Printskrin

SOFIJA - Srbija je prva država koja je uradila Poseban izvještaj o diskriminaciji starih građana sa punom sviješću i spremnošću da stavi fokus na zaštitu ljudskih prava starijih i bude lider na ovom polju u regionu, istakla je danas u Sofiji povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopštila njena kancelarija, povjerenica je učestvovala na Ministarskoj konferenciji o demografskoj otpornosti "Oblikovanje demografske budućnosti Evrope, putevi za napredovanje društva u svetu brzih demografskih promena" u Sofiji, gdje je predstavila primjere dobre prakse u Srbiji.

Ona je istakla da je Beograd u septembru bio domaćin regionalnog predstavljanja Globalnog izveštaja UN o diskriminaciji na osnovu starosti, odakle je poslat globalni poziv na akciju „Stop diskriminaciji".

Jankovićeva je navela programe koji se sprovode širom Srbiji, gdje u kulturnim centrima stariji pružaju besplatne obuke mladima iz likovnog i kulturnog stvaralaštva, a u volonterskim centrima stariji građani pružaju podršku svojim sugrađanima u svakodnevnom funkcionisanju.

Kao primjer povezivanja više generacija u primjeni naučnih saznanja, Jankovićeva je predstavila klub "Evergreen", gdje više generacija istraživača socijalnih prilika rade zajedno, navodi se u saopštenju Kancelarije povjerenice za zaštitu ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana