Израел је признао Косово 4. септембра

Srna
Израел је признао Косово 4. септембра

БЕОГРАД - Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан поручио је да нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не самопроглашено Косово, јер га је признао 4. септембра, а да сада треба видјети на који начин да се не дозволи да то утиче на односе Србије и Израела.

"Израел није ништа потписао у Вашингтону. Ми нисмо били дИо тог самита. Потписан је споразум између премијера Косова Авдулаха Хотија и САД. Наш премијер је поздравио обострано признање Израела и Косова", рекао је Вилан.

Одговарајући на питање да ли ће израелско признање Косова утицати на односе те земље са Београдом Вилан је за телевизију "Н1" рекао да је на инаугуралном састанку са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о побољшању билатералних односа Србије и Израела.

Он је навео да признање самопроглашеног Косова није нешто чиме је Вучић задовољан, и не подржава тако нешто.

"Али, Израел је суверена држава и то је наша одлука. Споразум је потписан, то није нешто што ћемо Вучић или ја да промијенимо. Ми треба да радимо на унапређењу односа, а не да се бавимо превише нечим што је урађено прије двије и по седмице у Вашингтону", поручио је амбасадор Израела.

Коментаришући то да се Србија споразумом у Вашингтону обавезала да ће премјестити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, Вилан је истакао да је то "врло позитивно и да су то добре вијести".

"Одлука да Србија буде прва европска земља која ће преселити амбасаду у Јерусалим – то не би требало да буде нека вијест. Свака земља очекује од свих да им амбасада буде у главном граду. То је добра и важна ствар и то нама пуно значи", рекао је Вилан.

Он је додао да се у Београду срео са својим палестинским колегом Мохамедом Набханом, који је раније изразио наду да Србија, ипак, неће преселити амбасаду у Јерусалим.

"Јерусалим је главни град Израела. Можемо сад да причамо који дијелови Јерусалима, али он је пријестоница", закључио је амбасадор Израела у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана