Izrael je priznao Kosovo 4. septembra

Srna
Izrael je priznao Kosovo 4. septembra

BEOGRAD - Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan poručio je da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašeno Kosovo, jer ga je priznao 4. septembra, a da sada treba vidjeti na koji način da se ne dozvoli da to utiče na odnose Srbije i Izraela.

"Izrael nije ništa potpisao u Vašingtonu. Mi nismo bili dIo tog samita. Potpisan je sporazum između premijera Kosova Avdulaha Hotija i SAD. Naš premijer je pozdravio obostrano priznanje Izraela i Kosova", rekao je Vilan.

Odgovarajući na pitanje da li će izraelsko priznanje Kosova uticati na odnose te zemlje sa Beogradom Vilan je za televiziju "N1" rekao da je na inauguralnom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju bilateralnih odnosa Srbije i Izraela.

On je naveo da priznanje samoproglašenog Kosova nije nešto čime je Vučić zadovoljan, i ne podržava tako nešto.

"Ali, Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo Vučić ili ja da promijenimo. Mi treba da radimo na unapređenju odnosa, a ne da se bavimo previše nečim što je urađeno prije dvije i po sedmice u Vašingtonu", poručio je ambasador Izraela.

Komentarišući to da se Srbija sporazumom u Vašingtonu obavezala da će premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, Vilan je istakao da je to "vrlo pozitivno i da su to dobre vijesti".

"Odluka da Srbija bude prva evropska zemlja koja će preseliti ambasadu u Jerusalim – to ne bi trebalo da bude neka vijest. Svaka zemlja očekuje od svih da im ambasada bude u glavnom gradu. To je dobra i važna stvar i to nama puno znači", rekao je Vilan.

On je dodao da se u Beogradu sreo sa svojim palestinskim kolegom Mohamedom Nabhanom, koji je ranije izrazio nadu da Srbija, ipak, neće preseliti ambasadu u Jerusalim.

"Jerusalim je glavni grad Izraela. Možemo sad da pričamo koji dijelovi Jerusalima, ali on je prijestonica", zaključio je ambasador Izraela u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana