Изложба“Сниматељи у српском играном филму” од 22. октобра

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Изложба “Сниматељи у српском играном филму” Маје Медић биће отворена 22. октобра у Филмској галерији Дворане Културног центра Београда (ДКЦ).

Пројекат је настао поводом изласка истоимене монографије исте ауторке, у издању Филмског центра Србије и Службеног гласника (2021), и представља пресек историје српског филма кроз рад сниматеља у домаћем филму, како је конципирана и сама изложба. Нова поставка ће трајати све до јануара 2022. године, а свечаног, званичног отварања неће бити због ситуације са пандемијом, већ ће у петак посетиоци моћи да је погледају од 12 сати, док је осталим данима радно време галерије од 16 до 21 сат.

Монографија се састоји од 30 разговора са сниматељима који су стварали, али и даље раде, у распону од почетка прошлог века до данас. Књига је богато илустрована кадровима из филмова и фотографијама са снимања, садржи и попис - филмографију свих сниматеља дугометражних играних остварења, која ће се такође наћи на изложби. Ауторка Маја Медић је сабрала разговоре који откривају изузетан распон посвећености и креативности која је примерена творцима покретних слика, при чему је ова књига, уз текст и фотографије, истовремено и веома важан документ за српску кинематографију.

Сниматељи, односно директори фотографије представљају чланове најужег ауторског тима који ствара играни филм. Они су најближи сарадници редитеља, заслужни за визуелно остварење замисли редитеља идеја, тако да је неопходно да публика мало боље упозна те људе и све шта њихова професија подразумева.

О самој књизи, редитељ и професор Горан Марковић је записао у рецензији-“Маја је, по моме мишљењу, направила пионирски корак у расветљавању уметности творца филмске слике”.

Његов млађи колега, режисер Срдан Голубовић и професор на ФДУ, написао је како је овај поглед на кинематографију, културу и земљу, кроз призму филмских сниматеља и директора фотографије, јединствена и визуелно узбудљива хроника филмске уметности - историја српског и југословенског филма посматрана неким другим очима. Изложбу организује Културни центар Београда у сарадњи са Југословенском кинотеком и уз подршку Филмског центра Србије, а кустоскиња је Весна Даниловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана